Синергізм кризи та інновацій як ключового фактору збереження конкурентоспроможності суб’єктів господарювання : ст. - Магас, Н. В. і ін.; Бернацька, І. Я. (ВД "Наукові перспективи", 2024)
Криза розглядається як одна із найбільш складних проблем розвитку ринкової економіки, яка має велику кількість сутнісних характеристик, потребує розроблення дієвого механізму недопущення кризи та швидкої адаптації до нових викликів, з мінімальними економічними втратами як для суб’єкта господарювання, так і економіки країни у цілому. На сьогоднішній день світові фінансові кризи носять всеохоплюючий характер, кризи викликають розвиток, а розвиток – це шлях до майбутнього. Аналіз циклічності фінансових криз показав, що у світовій економіці не зустрічалося двох однакових, ідентичних криз, кожна криза є індивідуальною, вона несе нові загрози та ризики фінансовій діяльності суб’єктів господарювання. Метою статті є дослідження особливостей синергізму кризи та інновацій як ключового фактору збереження конкурентоспроможності суб’єктів госпо дарювання. У статті розглянуто взаємозв’язок циклічності криз та інновацій ного розвитку суб’єктів господарювання. Наголошено, що криза - виступає новим стимулом та можливістю для адаптації економіки до нових умов функціонування, забезпечення фінансової стабільності та подальшого швидкого розвитку. Циклічність криз впливають на впровадження у діяльності підприємства нових механізмів розвитку, як основи антикризових заходів, які у свою чергу формують новий інноваційний розвиток.
Keywords: криза,розвиток, інновації,синергізм,суб’єкти господарювання