Аналіз мікроелементного складу ґрунту, води та кормів в системі диспансеризації молодняку овець: ст. - Федорович, Н. М.; Слівінська, Л. Г. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Розвиток вівчарства в Україні потребує ефективного контролю за станом здоров’я овець у колективних і фермерських госпо дарствах, що здійснюється шляхом проведення диспансеризації. Її проводять перед осіменінням, за 3–4 до окоту та через 3–4 тижні після нього. Диспансеризація молодняка овець передбачає щоденний клінічний огляд, а з 2-х місячного віку – 1–2 рази на тиждень. Вона має свої особливості і труднощі пов’язані зі специфікою ведення вівчарства, особливо у Західній біогеохімічній зоні, яка характеризується дефіцитом рухомих форм Кобальту, Купруму, Йоду, Цинку, Мангану, Селену, що зумовлює розвиток у тварин гіпомікроелементозів. Представлено результати досліджень вмісту мінерального складу ґрунтів, води, кормів та раціону годівлі молодняку овець породи прекос з метою аналізу їх впливу на розвиток мікроелементозів в системі диспансеризації. На основі проведеного аналізу ґрунтів ННВЦ “Комарнівське” Городоцького району Львівської області встановлено зниження концен трації в ґрунті вмісту Купруму у 7,3 рази, Кобальту – 1,41, Мангану – 2,24, Цинку – 7,54, Кадмію – 3,26, Плюмбуму – 2,3 та Ніке лю у 1,64 рази порівняно з гранично допустимою концентрацією. У воді, якою напували овець, встановили низький вміст Кобальту у 3,7 рази, Купруму – 1,2, Цинку – 4,2, Мангану – 7,14 рази і навпаки, високий вміст Кадмію, Плюмбуму, Нікелю та Феруму. У сіні луговому і злаковому виявили низький вміст Мангану у 3,9 і 1,5 разів; Феруму у 2,28 і 1,07 разів, Кобальту та Купруму у 17,5 і 4 рази та 3,57 і 4,5 рази відповідно. Забезпеченість Цинком становила 77,4 та 85,8 %. У зерні пшениці і вівса виявили знижений вміст Мангану у 1,35 і 1,45 разів, Феруму на 5,44 та 14,8 мг, надлишок Цинку, Кобальту і Купруму.
Keywords: молодняк овець, ґрунт, вода, корми, раціон, Кобальт, Купрум, Манган, Цинк, Ферум, Кадмій, Плюмбум, Нікель