Розроблення кисломолочних продуктів з підвищеним вмістом білка для спортивного та дієтичного харчування : кваліф. роб. ... магістра - Івахів, О. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2023)
Метою нашої роботи була розробка технології виготовлення йогурту, збагаченого білком, з додаванням сиропу топінамбуру для спортивного та дієтичного харчування. В результаті дослідження проаналізовано науково-технічну літературу з розробки кисломолочних продуктів для спортивного та дієтичного харчування, проведено аналіз споживчих властивостей та харчової цінності представлених у магазинах м. Львова готових «протеїнових» йогуртів. Проаналізовано біологічну цінність ізоляту сироваткового білка, що використовується як білкова сировина. Розроблено рецептуру та технологію йогурту, збагаченого білком, додаванням сиропу топінамбуру як підсолоджувач з низьким ГІ. Досліджено органолептичні властивості, показники харчової та енергетичної цінності нового кисломолочного продукту, а також показники його безпеки та якості. Розраховано собівартість готової продукції.
Keywords: кисломолочні продукти, йогурт, білок, спортивне харчування, дієтичне харчування, заквашувальні культури, топінамбур, енергетична цінність