Anemia of cows in the zone of radioactive contamination of the western region of Ukraine: ст. - Slivinska, L.; Shcherbatyi, A. (Publishing House "Baltija Publishing", 2024)
Одним із тяжких наслідків аварії на Чорнобильській АЕС стало радіоактивне забруднення значної території України, зокрема сільськогосподарських угідь. За офіційними даними, у навколишнє середовище потрапило понад 50 мільйонів кюрі різних радіонуклідів. Однак, окремі вчені оцінюють цю цифру значно вищою – близько 1 мільярда кюрі. Масштаби радіоактивного забруднення величезні – 46 відсотків території України мають забруднення вище 37 кБк/м² (1 Кі/км²). Більшість регіонів України забруднені. Найбільше постраждали райони Київської, Житомирської, Чернігівської, Рівненської та Волинської областей1,2,3. Основні екологічні зміни відбулися на територіях з добре розвиненим тваринництвом, а наслідки катастрофи були посилені тим, що активна фаза аварії на Чорнобильській АЕС тривала понад 10 днів. За цей час через зміну напрямку вітру утворилося кілька радіоактивних слідів, які охопили великі території, зокрема Рівненську область, яка зазнала радіації та належить до західної біогеохімічної зони України.
Keywords: Західний регіон України, радіаційне забруднення, анемія, корови радіонукліди