Innowacyjność i konkurencyjność w państwach UE : ст. - Lypchuk, V.; Voytovych, N. (Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, 2022)
Rosnąca na świecie konkurencja w dziedzinie technologii decyduje o znaczeniu wyzwań związanych z coraz częstszymi i szybszymi innowacjami, których efektem końcowym są nowe produkty, procesy i technologie. Rynki zaawansowanych technologii zachęcają wynalazców do wykorzystywania swoich wynalazków w projektach komercyjnych.Szereg trendów na światowych rynkach zależy od czynników generujących pomysły i ich zdolności absorpcji3. Innowacyjność jest wiodącą siłą konkurencyjności, wzrostu, rentowności, a także tworzenia wartości przedsiębiorstwa
Keywords: економіка