Використання зерна сої в структурі раціону високопродуктивних корів : ст. - Півторак, Я. І.; Нагірняк, Т. Б.; Гордійчук, Л. М. (ЛНУВМ та БТ ім. С.З. Гжицького, 2024)
В умовах інтенсивного виробництва молока з метою забезпечення високої продуктивності і водночас збереження загального функціонального стану здоров’я тварин неможливо обійтися без використання в структурі комбікорму білкових зернових компонентів. До них відноситься соя, яку в західному регіоні України почали широко використовувати у виробництві комбікормів для великої рогатої худоби. Відсоток введення сої в структуру комбікорму різний і для високопродуктивних корів потребує додаткового вивчення, що пояснює актуальність проведення досліджень щодо її впливу на молочну продуктивність, якісні показники молока на тлі засвоєння основних поживні речовини корму. Дослідження проводили на чотирьох групах симентальських корів по сім голів у кожній. Раціони дослідних корів забезпечували три рівні забезпечення потреби в протеїні за рахунок сої та були збалансовані за основними поживними речовинами відповідно до вимог детальних вимог. Аналіз умов годівлі дослідних корів показав, що використання в структурі раціону термічно обробленої сої сприяло значному підвищенню молочної продуктивності, а також якісних показників, вмісту сухої речовини, жиру, протеїну, кальцію. і фосфору. Подібна картина спостерігалася і за показниками інтенсивності метаболічних процесів рубцевого травлення. Так, відзначено позитивний вплив на відсотковий вміст деяких летких жирних кислот, зокрема оцтової як попередника молочного жиру. Відзначено підвищення показників перетравності основних поживних речовин (коефіцієнтів перетравності білка, жиру, клітковини). Позитивний вплив сої на молочну продуктивність піддослідних корів відзначено також за результатами балансового досліду. Баланс азоту був позитивним і використання його на виробництво молока у корів четвертої групи порівняно з контрольною групою було вищим на 27,4 %. Аналогічна тенденція спостерігалася і в балансі кальцію і фосфору. Отже, проведені дослідження з вивчення продуктивного впливу різної кількості сої замість зернових компонентів у структурі комбікорму на молочну продуктивність дають підстави рекомендувати господарствам використовувати в комбікормі готову сою у частці 10–15 %. для високопродуктивних корів.
Keywords: високопродуктивні корови; корови; молочна продуктивність корів; годівля корів