Динаміка показників функціонального стану організму та цитоморфологічні зміни у борців під час виступу на Чемпіонаті україни з боротьби на поясах «алиш» : ст. - Мусієнко, О. В.; Семенів, Б. С. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Питання функціонального стану організму борців боротьби на поясах «Алиш» є маловивченим. Дані літератури по дослідженню функціонального стану борців «Алиш» відсутні. Існують поодинокі дані досліджень про методи поліпшення функціонального стану організму армрестлерів і борців української боротьби на поясах [2, 3]. Для досягнення високих результатів у боротьбі, тренування має бути спрямоване на розвиток анаеробної сили та потужності, аеробної сили, максимальної динамічної та ізометричної сили, вибухової сили та силової витривалості [5]. Вивчення питань функціонального стану організму борців різних видів боротьби є вкрай важливим, оскільки він обумовлює поряд з факторами фізичного розвитку [4], загальної і спеціальної фізичної підготовленості, індивідуальної майстерності, технічни‐ ми навичками боротьби, якістю тактичної підготовленості, харчуванням успіх спортсмена під час змагань і зростання майстерності протягом багаторічної спортивної підготовки.
Keywords: фізична культура і спорт; здоров`я спортсменів; українська боротьба на поясах