Витрати та доходи сільськогосподарських підприємств у контексті надання виробничих послуг: історичний та практичний аспекти - Бричка, Г. П.; Гримак, О. Я. (ННВК “АТБ", 2023)
У статті наведено еволюцію трактування понять «витрати» та «доходи» із первісних часів та до сьогоднішнього часу. Проаналізовано визначення понять «доходи» та «витрати» різними економічними течіями та школами. Встановлено, що виробничі сільськогосподарські послуги можуть бути як елементом витрат на виробництво агропродукції, так і джерелом доходів. Визначено, що діяльність з надання виробничих сільськогосподарських послугах є доволі перспективним напрямом диверсифікації економіки сільських територій, а також може слугувати додатковим джерелом надходжень коштів для агровиробників та сільських жителів. Подана класифікація послуг, що споживаються сільськогосподарськими підприємствами. Показано місце сільськогосподарського підприємства на ринку послуг. Здійснено аналіз факторів впливу на вибір постачальника виробничих сільськогосподарських послуг. Запропоновано методику діяльності сільськогосподарських підприємств на ринку виробничих послуг.
Євроінтеграційні перспективи розвитку аграрної економіки України : кол. моногр.
Keywords: сільськогосподарські підприємства; витрати і доходи