Процентний та валютний канали передавального механізму грошово-кредитної політики НБУ - Бричка, Б. Б. (ННВК “АТБ", 2023)
Автором здійснено аналіз процентного та валютного каналів трансмісійного механізму грошово-кредитної політики НБУ як найбільш важливих. Для знаходження сили в’язку між змінними застосовано математичний апарат, зокрема побудовано VAR-модель, а також обчислено коефіцієнти кореляції Пірсона, Спірмена та Кендала. Автор доходить до висновку, що інтервенції НБУ суттєво не впливали на курс гривні щодо долара США, хоча їх вплив зростав у першому та другому лазі. Натомість, помічено обернений зв'язок між обліковою та міжбанківською кредитною ставками та курсом гривні щодо долара. Процентний канал трансмісійного механізму характеризується щільною залежністю між обліковою ставкою НБУ та міжбанківською процентною ставкою за кредитами з січня 2016 року по квітень 2023 року, незважаючи на тривалий час стабільної облікової ставки на рівні 25%. Також помічено, достатньо сильний вплив облікової ставки на ІСЦ ( 0,77), а також міжбанківської процентної ставки за новими кредитами ( 0,62). Також спостерігається дуже сильний зв'язок між інфляційними очікуваннями домогосподарств та динамікою ІСЦ ( 0,80), що доводить важливість очікувань у динаміці номінальних економічних змінних.
Євроінтеграційні перспективи розвитку аграрної економіки України : кол. моногр.
Keywords: грошово-кредитна політика НБУ; гроші; економіка; трансмісійний механізм