Відтворні якості свиноматок великої білої породи французької селекції та їх оцінка за деякими племінними показниками : ст. - Засуха, Л. та ін.; Гутий, Б. (Інститут свинарства та АІП НААН України ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, 2024)
У статті наведено результати дослідження оцінки свиноматок за відтворювальними якостями за селекційним індексом відтворювальних якостей свиноматки (SIRQS) та індексом Шаталіної Ю.В. D. Експериментальна частина роботи виконана на базі ТОВ «Агропрайм Холдинг» Одеської області та лабораторії інноваційних технологій і дослідних тваринницьких установ Інституту свинарства та АІП НАН. Оцінку свиноматок за відтворними якостями проводили за такими ознаками: багатоплідність, гол.; висока плодючість, кг.; маса гнізда на момент відлучення в 28 днів, кг; збереження, %. Комплексну оцінку свиноматок за відтворними якостями проводили за селекційним індексом відтворювальних якостей свиноматки (SIRQS) та індексом Шаталіної. Біометричну обробку результатів досліджень проводили за загальноприйнятими методиками. Внутрішньопородна диференціація свиноматок за селекційним індексом відтворювальних якостей свиноматки (SIRQS) та індексом Шаталіної свідчить про достовірну різницю між тваринами І та ІІІ дослідних груп за багатоплідністю (4,3 та 4,4 гол. ) та вага посліду на момент відлучення у віці 28 днів (33,0 та 34,1 кг). Достовірної різниці між групами дослідних тварин за високою плодючістю та виживаністю поросят до відлучення у віці 28 діб не було. Високі коефіцієнти фенотипової консолідації у свиноматок 1-ї та 2-ї дослідних груп встановлено за багатоплідністю та масою приплоду на момент відлучення на 28 добу. Кількість достовірних парних коефіцієнтів кореляції між абсолютними показниками відтворювальних якостей свиноматок індексом Шаталіної та SIRQS становить 75,0 %. Максимальний приріст додаткової продукції отримано від свиноматок 1-ї дослідної групи міжпородної диференціації за індексом Шаталіної (+13,68 %) та SIRQS (+13,85 %), і його значення становить +697,34 та +706,01 грн./гол. /опорос, відповідно.
Keywords: свиноматка; породи свиней; відтворення у свинарстві