Академічна свобода й доброчесність викладача як першооснова університетської реформи : ст. - Смолінська, О. Є.; Кульгавець, Х. Ю. (ВГ "Наукові перспективи", 2025)
У статті проаналізований взаємозв’язок академічної свободи та академічної доброчесності як ключових детермінант університетських реформ у сучасних умовах трансформації системи вищої освіти України. Автори виходять із положення, що академічна свобода є не лише правом викладача, а й фундаментом інституційної автономії, демократичного врядування й університетської культури, тоді як академічна доброчесність виступає етичним регулятором і запобіжником проти зловживань у науковій та освітній діяльності. У контексті законодавчих норм з’ясовано зміст категорій свободи і доброчесності, окреслено також відмінності у підходах, наголошено на інтеграції свободи мислення, творчості та вільного оприлюднення результатів досліджень із вимогами етики та відповідальності. Особливе місце у статті посідає питання академічної свободи й доброчесності в умовах війни та кризових суспільних трансформацій. Водночас виявлено низку бар’єрів: адміністративний тиск, авторитарні традиції педагогіки, брак ресурсів, недостатній розвиток культури академічної свободи.
Keywords: академічна свобода, академічна доброчесність, трансформація вищої освіти, розподілене лідерство