Актуальні аспекти управління якістю агропромислової продукції у контексті євроінтеграційних процесів - Вовк, М. В. (ННВК “АТБ", 2023)
Розкрито особливості управління якістю агропромислової продукції в контексті міжнародних та вітчизняних трансформаційних процесів. Визначено основні проблеми виходу вітчизняних аграрних товаровиробників на європейський ринок та проаналізовано бар’єри, які існують у процесі збуту аграрної продукції через відмінності між українською та міжнародною системами якості. Доведено, що визначення перспективних напрямів управління агарним виробництвом, зокрема управлінням якістю продукції, є одним із найважливіших стратегічних завдань для реформування економіки України та її адаптації до вимог Європейського Союзу. Проведено аналіз основних вимог законодавства ЄС щодо безпеки товарів та впливу їх якості на конкурентоспроможність аграрної продукції на європейських ринках. Окреслено головні завдання для керівництва агропромислових підприємств щодо розробки заходів для практичного впровадження сертифікованої системи якості, яка сприятиме високому рівню довіри споживачів та партнерів до пропонованої продукції, а також підвищить загальну ефективність діяльності підприємства. Обґрунтовано необхідність розробки та впровадження інтегрованої системи управління якістю аграрної продукції, яка буде спрямована на ефективну інтеграцію вітчизняних агровиробників у світовий економічний простір.
Євроінтеграційні перспективи розвитку аграрної економіки України : кол. моногр.
Keywords: агропромислова продукція; сертифікована система якості; європейський ринок.