Вплив кормової добавки на окремі морфометричні показники слизової оболонки товстого відділу кишечника поросят: ст. - Бонюк, Н. В.; Щебентовська, О. М. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
У роботі наведені результати дослідження впливу кормової добавки “Глобіген джамп старт” на морфофункціональний стан та окремі морфометричні параметри товстого відділу кишечника поросят, кількість келихоподібних та ентерохромафінних клітин. З першої доби життя поросят сформовано дві групи – контрольну та дослідну по 20 тварин у кожній. Поросятам обох груп починаючи з 5-добового віку почали згодовувати збалансований за показниками поживності предстартерний комбікорм, а з 7 доби життя тваринам дослідної групи до основного корму додавали пребіотичну добавку “Глобіген джамп старт” у кількості 2 кг/т корму до складу якої входять сухі дріжджі та яєчний порошок збагачений імуноглобулінами. На 7, 14 та 28 доби по п’ять тварин з кожної групи піддавали евтаназії з відбором матеріалу для гістологічного дослідження з дотриманням вимог етичного ставлення до тварин. У процесі морфометричного дослідження в поросят дослідної групи на 14 добу встановлено достовірне збільшення товщини слизової оболонки сліпої кишки на 2,3 %, ободової на 13,4 % та 2,3 % прямої кишки відносно цих показників у контрольних поросят. Крім того, фіксували збільшення товщини м’язової оболонки сліпої кишки на 14 добу, а саме – потовщення зовнішнього поздовжнього шару на 10,4 % та внутрішнього циркулярного шару на 3,9 %; ободової кишки, відповідно на 7,7 % (зовнішній поздовжній шар) та 4,1 % (внутрішній циркулярний шар); прямої кишки – на 7,3 % (зовнішній поздовжній шар) та 12,2 % (внутрішній циркулярний шар) відносно цих показників у контрольній групі поросят. Застосування пребіотичної добавки “Глобіген джамп старт” поросятам дослідної групи сприяло збільшенню середньої кількості ентерохромафінних клітин і у прямій кишці на 14 добу на 4,3 %, на 28 добу – на 17,9 % у порівнянні з цим показником у поросят контрольної групи. Збільшення кількості ентерохромафінних клітин, які синтезують серотонін впливало на морфологію кишкового тракту, а саме потовщення слизової та м’язової оболонок, що сприяло інтенсивнішому скороченню гладкої мускулату ри, забезпечуючи ефективну реабсорбцію води і нутрієнтів та сприяло розвитку адаптаційно-пристосувальних реакцій у поросят до постійних технологічних стресів.
Keywords: свині, період відлучення, морфологія, келихоподібні клітини, ентерохромафінні клітини, серотонін, біологічно активні речовини