Доклінічна оцінка ветеринарного препарату “Амоксидев 15” щодо застосування його у хірургічній та акушерській практиці: ст. - Костишин, Л.-М. Є. та ін.; Костишин, Є. Є.; О. А. Кацараба, О. А. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2021)
Значне поширення захворювань сечостатевої сис теми (нефрити, пієліти, пієлонефрити, уретрити, уро цистити, мастити, метрити, агалактія), опорно- рухового апарату (артрити, артрози, травми суглобів, тенденіти, ураження копит), шкіри та м’яких тканин (екземи, дерматити) серед хутрових звірів (норка, песець), собак, кішок вимагає застосування високое фективних антибактеріальних препаратів як у хірургі чній, так і в акушерсько-гінекологічній практиці. Тому на сьогодні не втрачає актуальності розробка протимікробних засобів, які володіють значною чут ливістю та ефективністю. З кожним роком необхідність в протимікробних препаратах тільки зростає. З’являються все нові штами мікроорганізмів, стійкі до деяких старих типів антибіо тиків. Метою досліджень було проведення токсикологіч ної оцінки ветеринарного препарату “Амоксидев 15” виробництва ТОВ “ДЕВІЕ” (Україна) за умов гостро го та підгострого токсикологічних експериментів на моделі білих щурів. За результатами гострого токсикологічного експерименту при внутрішньошлунковому введенні препарату “Амоксидев 15” білим щурам DL50 розрахувати не вдалося, оскільки загибелі лабораторних тварин не було виявлено протягом 14 діб після введення. При цьому максимальна введена доза (за абсолютною масою препарату) становила 20000,0 мг/кг маси тіла, що дозволяє зарахувати препарат до VI класу токсичності – речовини порівняно нешкідливі (DL50 > 15000 мг/кг маси тіла), а за ступенем безпеки до IV класу – малонебезпечних речовин (DL50 > 5000 мг/кг). При підшкірному введенні білим щурам препарат “Амокси дев 15” за умов підгострого токсикологічного експерименту в дозах 0,1–1,0 мл/кг не спричиняє гемо-, гепато- та нефротоксичної дії на організм лабораторних тварин, хоча 3-добове введення препарату в дозі 1,0 мл/кг маси тіла викликало підвищення активно сті гепатоспецифічних ензимів АЛТ і АСТ на 12,5 та 11,1 % (Р < 0,05) відповідно щодо контролю, що відновлювалися до рівня контрольних через 7 діб після припинення.
Keywords: Амоксидев 15, щури, гостра токсичність, підгостра токсичність, летальність