Через творчість – до культури: культуртрегерська політика зво в підтримці участі здобувачів у творчих колективах : ст. - Купчак, Т. З.; Смолінська, О. Є. (ВГ "Наукові перспективи", 2025)
У статті висвітлено значення культуртрегерської політики закладу вищої освіти у формуванні культурної самосвідомості, духовному розвитку й утвердженні національної ідентичності студентської молоді через участь у творчих колективах університету. Наголошено на тому, що саме практична участь у культуротворчих процесах, зокрема в хорових капелах, оркестрах, ансамблях народного танцю чи театральних студіях (сталих і динамічних творчих колективах), забезпечує не лише засвоєння української культурної спадщини, а й створює умови для міжпоколінної комунікації, що зміцнює соціокультурну спадкоємність. Розглянуто приклади успішного функціонування як сталих, так і динамічних творчих формацій Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, де активна мистецька діяльність сприяє інтеграції студентів і викладачів у спільний культурний простір. Підкреслено роль творчих колективів у збереженні фольклорних традицій, розвитку духовного співжиття, патріотич ному вихованні та формуванні активної громадянської позиції молоді. Проаналі зовано репертуар сталих творчих колективів та сучасні виклики щодо збере ження та розвитку культуртрегерства, зокрема потребу оновлення організа ційних підходів, пошук партнерських ресурсів й адаптацію культурно-мистець кої діяльності до умов воєнного стану. Встановлено, що культуртрегерська місія університету стає ефективною платформою для розширення соціального діалогу та взаємодії з громадою. Така діяльність стимулює не лише творчу самореалі зацію здобувачів освіти, а й підвищує престиж закладу вищої освіти в регіональ ному й загальнонаціональному контексті. Участь студентів у мистецьких проєктах розглядається як важливий інструмент формування стійких цінніснихорієнтацій та консолідації академічної спільноти, що набуває особливого значення в умовах сучасних суспільних трансформацій.
Keywords: культуртрегерство, творчі колективи, університет, студентство, культура, мистецька діяльність.