Технологічні параметри вирощування американської палії (Salvelinus fontinalis M.) за різних температурних режимів : ст. - Лобойко, Ю. В.; Барило, Є. О.; Барило, Б. С. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
У статті наведені результати досліджень динаміки росту американської палії від ікри до товарної маси за різних температурних режимів. Для проведення експерименту було сформовано дві групи особин американської палії контрольну та дослідну, які утримувалися за різних температурних режимів (контрольна – природна температура води, дослідна – з частковим підігрівом у різні пори року до 12 оС). Загальна тривалість ембріонального періоду для американської палії, починаючи від запліднення ікри і закінчуючи виходом вільних ембріонів, за температури 2,8 °С становила 101 добу, або 283 градусо-дні, при температурі 12 оС інкубація ікри тривала 30 діб (360 градусо-днів). Вихід вільних ембріонів палії при сталій температурі становив 90,5 % від закладеної на інкубацію ікри. Вихід вільних ембріонів американської палії, інкубація ікри якої проходила за більш низьких температурних показників, становила 82,9 %. Повний перехід личинок американської палії за температури води 3,3 оС у контрольній групі на штучні корми відбувся впродовж 24 діб вирощування. У дослідній групі такий перехід тривав близько 10 діб. Вихід личинок від ембріонів в контролі становив 88,2 %, в досліді – 92,0 %. Надалі личинок пересаджували у пластикові басейни об’ємом 0,5 м3, де проводили їх підрощування. Щільність посадки в обох випадках становила 5 тис. екз./м2. Вихід з підрощування був майже однако- вий і коливався в межах 91,4–92,5 %, проте середня маса молоді, яка підрощувалася на підігрітій воді, була значно вищою і становила 3 г проти 1,24 г у контрольній групі. Тривалість вирощування однорічок палії становила 240 діб. В результаті було отримано 3234 екз. однорічок у контролі масою 15,57 г та 3603 екз. у досліді, масою 35,5 г. Вихід з вирощування становив 77,0 та 85,8 % відповідно. Рибопродуктивність була у 2,5 раза вищою у басейні, де утримували дослідну групу однорічок. Загальна маса виловленої риби дослідної групи була більшою на 77,4 кг. Для одержання товарної продукції однорічок американської палії висаджували у басейни об’ємом 30 м3. Середня маса риб контрольної групи при посадці становила 15,6 г, дослідної – 35,5 г. У басейни посаджено по 3000 екз. однорічок. Тривалість вирощування становила 210 діб. З басейнів було виловлено: 2835 екз. з контрольного та 2874 екз. з дослідного, середньою масою 252,4 та 288,5 г відповідно. Загальна маса виловленої риби була вищою у риб дослідної групи у 1,2 раза. Рибопродуктивність була вищою на 3,79 кг/м3.
Keywords: американська палія