Ендокардит. Вади серця. Діагноз, симптоми, лікування, профілактика. Серцеві препарати.: метод. реком. - Уклад. : Слівінська, Л. Г. та ін.; Уклад. : Щербатий, А. Р.; Уклад. : Личук, М. Г.; Уклад. : Федорович, В. Л. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Ендокардит – це запалення ендокарда, яке ускладнюється деструктивними і некротичними змінами, а при хронічному перебігу – пороками серця. За перебігом ендокардит може бути гострим і хронічним, за локалізацією – клапанним і пристінковим, за характером патологічного процесу – бородавчастим і виразковим. Етіологія. Ендокардит часто як вторинне захворювання інфекційно-токсичної природи, як ускладнення септичних і септико-піємічних процесів: у коней – контагіозна плевропневмонія, мит; у корів – ящуру, туберкульозу; у свиней – бешихи, чуми, геморагічної септицемії; у собак – стрептококозу, пастерельозу, колібактеріозу, чуми, пара вірусного ентериту. Може перейти запалення з міокарду. Симптоми гострого ендокардиту залежать від локалізації патологічного процесу. Гострий пристінковий ендокардит – тахікардія, серцевий поштовх посилений і дифузний, перший тон посилений, але приглушений, другий – послаблений. Потрібна рання діагностика інфекційних і септичних хвороб, запобігати ускладненню їх ендокардитом, своєчасно лікувати тварин із застосуванням протиалергічних речовин.
Keywords: ендокардит, серце, серцеві препарати, діагноз, профілактика, симптоми, лікування