Аналіз показників якості і безпечності м’яса курей-бройлерів за умов комплексного застосування симбіотичних та біоцидних препаратів за повного циклу вирощування : ст. - Чечет, О. М. та ін.; Гутий, Б. В.; Крушельницька, О. В. (Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2022)
Виробництво екологічно чистого м’яса птиці з високою біологічною цінністю для задоволення потреб суспільного попиту є основною метою птахівничої галузі. М’ясо птиці є перспективним продуктом у здоровому раціоні людини у зв’язку з його поживними, дієтичними, сенсорними властивостями, економічною доступністю, а також завдяки його швидкому кулінарному приготуванню. Водночас застосування новітніх, ефективних симбіотичних та біоцидних препаратів для підвищення продуктивності птиці потребують більш глибоких досліджень та оцінки їхнього впливу на кінцевий продукт. За аналізом отриманих нами результатів доведено, що застосування комплексу симбіотичних препаратів “Біомагн” і “Біозапін” та у поєднанні з біоцидними засобами “Діолайд” і “Біолайд” курчатам-бройлерам кросу Кобб 500 прoтягoм повного циклу вирoщування дозволяє отримувати якісну і безпечну продукцію птахівництва (м’ясо курятини), з поліпшеними показниками якості та більш високою біологічною цінністю. Встановлено зростання вмісту білка в м’язах дослідних груп птиці та зменшення в них вологи, що є наслідком збільшення вмісту сухoї речoвини в даній тканині. В результаті – у м’язах курей-бройлерів ІІ дослідної групи більшою мірою та виражено реєстрували зростання енергетичної цінності поряд із підвищенням вмісту есенційних біоелементів (Кальцію, Феруму, Купруму, Кобальту і Селену; (Р ≤ 0,05)) та вмісту вітамінів А і В1, що свідчить про вищу біологічну (поживну) цінність м’яса птиці порівняно з такими показниками у птиці І дослідної та контрольної груп. При визначенні показників безпечності м’яса курей дослідних груп встановлено відсутність залишкових кількостей ветеринарних препаратів, пестицидів та афлатоксину В1, а регламентовані показники токсичних елементів не перевищували МДР, зазначених в нормативних документах. Отже, запропонований комплекс препаратів у схемі повного циклу вирощування курчат-бройлерів не чинить негативного впливу на якість і безпечність отриманої продукції (м’яса курятини). Навпаки, за сенсорно-органолептичними дослідженнями доведено вищі органолептичні якості зразків м’язів курей І і ІІ дослідних груп за умов застосування комплексу симбіотичних та біоцидних препаратів: значення найвищого загального бала за дегустацією м’ясоного бульйону є вищими (Р ≤ 0,05) порівняно з показником у групі контролю.
Keywords: м’ясо курей-бройлерів; симбіотичні препарати; біоцидні препарати