Особливості формування попиту на ринку туристичних послуг = Certain aspects of formation of demand for market of tourist services : ст. - Липчук, В. В. (Економіка та управління національним господарством, 2021)
У статті розглянуто окремі аспекти формування попиту на туристичні послуги. Указано, що попит на туристичному ринку є важливим показником для продавців туристичних послуг. Установлено, що кожен споживач має свої вподобання та переваги під час вибору туристичного продукту. Визначено, що ціна має суттєве значення під час формування попиту на туристичні послуги. Зазначено, що закон попиту є доцільним і для туристичного ринку. Подано нецінові чинники впливу на формування ринкового попиту на туристичний продукт, зокрема зміна доходів споживачів, географічне розташування туристичного об’єкта, політична та економічна стабільність, смаки та вподобання потенційних клієнтів, унікальність туристичного продукту тощо. Зображено формування видів попиту на туристичний продукт. Подано динаміку зміни кількості туристів у 2014–2020 рр. Зазначено, що туристичний сектор є одним із найбільш постраждалих в економіці України через пандемію COVID-19 та карантинні обмеження. Установлено значне зростання кількості внутрішніх туристів порівняно з допандемічним періодом.
Keywords: туристичний ринок; туризм