Інвестиції у розвиток людського капіталу аграрних підприємств : ст. - Минів, Р. М. і ін. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Сформовано основні положення та принципи, що визначають підходи до оцінки людського капіталу аграрних підприємств: постановка цілей – чітке розуміння цілей оцінки людського капіталу та напрямків використання отриманих результатів визначає методичний інструментарій подальших досліджень; мінімізація помилок – відмінності в оцінці людського капіталу виникають через величину похибки в специфікації цілі, яка визначає методологію розрахунку. Відповідно, відсутність кінцевої мети призво- дить до появи некоректних вимірювань і значних похибок у розрахунках, розмір яких є невизначеним і досить великим; егоцент- ризм – чисельний рівень накопичення людських ресурсів в аграрному секторі, який є арифметичною проекцією людського капіталу на величину капіталізованого людського потенціалу, що є його якісною характеристикою, дає змогу скласти соціально економічний зріз аграрного сектору для його оцінювання; асиметричність – оцінка людського капіталу в АПК як форми колектив- ної взаємодії людей не може бути представлена арифметичною сумою окремих його представників; формалізованість – кількісну оцінку людського капіталу неможливо подати в абстрактній формі, при цьому одиниці вимірювання можуть бути різними, але їх поєднання повинно бути логічно та науково обґрунтованим; агрегування – проблема алгоритмізації процесу оцінки людського капіталу є досить складною через різноманіття та різноманіття факторів, що визначають цей процес. Встановлено, що інвес- тиції в людський капітал – це витрати, спрямовані на підвищення майбутньої продуктивності працівників і сприяння зростанню майбутніх доходів як окремих власників капіталу, так і суспільства в цілому. Для оцінки ефективності інвестицій запропоновано маркери формування людського капіталу аграрних підприємств: демографічні – виступають вихідною складовою формування людського капіталу, закладаючи його основи; соціальні – базуються на темпових співвідношеннях зміни статистичних показників соціальної інфраструктури села територій та інвестиції в розвиток людського капіталу; капіталізації – аналіз динаміки підви- щення ефективності використання інвестиційних ресурсів; продуктивності – система індикаторів, що характеризують продук- тивність людського капіталу у аграрному секторі.
Keywords: інвестиції, людський капітал, аграрні підприємства.