Comprehensive characteristics of rectal morphology in chickens with different types of autonomous regulation: ст. - Tybinka, A. M. (Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 2023)
Досліджено вплив типологічних особливостей автономної регуляції на розміри, структуру та кровопостачання прямої кишки у курей. Експериментальна група складалася з клінічно здорових дорослих курей породи Іса-Браун, розділених на дві групи за допомогою методів електрокардіографії та варіаційної пульсометрії: курей із симпатично-тонічною регуляцією та курей із симпатично-нормотонічною регуляцією. У кожній групі досліджували довжину та діаметр прямої кишки, розгалуження її артеріальних судин та мікроскопічну структуру стінки кишечника. Кровопостачання прямої кишки забезпечує відповідна артерія, розгалуження якої не виявило суттєвих відмінностей між групами птиці. Особливості автономної регуляції суттєво впливають на морфологічну структуру слизової та м'язової оболонок стінки кишечника. Серозна оболонка не реагує на ці ознаки.Важливим аспектом також є специфічна морфометрична компенсація між двома функціонально пов'язаними показниками. У цьому випадку більші значення одного показника поєднуються з меншими значеннями іншого.Однак, щільність волокон сполучної тканини в слизовій оболонці значно нижча, ніж у м'язовій. Кількість та розподіл плазматичних клітин мають подібні закономірності в обох групах. Важливим аспектом також є специфічна морфометрична компенсація між двома функціонально пов'язаними показниками. У цьому випадку більші значення одного показника поєднуються з меншими значеннями іншого. Наприклад, менший діаметр прямої кишки у курей ST пов'язаний з її більшою довжиною; менша кількість келихоподібних клітин на одній ворсинці відповідає більшій площі їх секреторного відділу; більша площа нервового вузла внутрішньом'язового нервового сплетення поєднується з меншою кількістю цих вузлів на 1 см² кишкової стінки. Таким чином, будова прямої кишки у курей, адаптуючись до відповідного типу автономної регуляції, підтримує баланс на рівні окремих мембран та всієї кишкової стінки.
Keywords: симпатично-тонічні кури, симпатично-нормотонічні кури, слизова оболонка, м'язова мембрана, артеріальний канал