Новий спектрофотометричний мeтод за використання лакказних нанозимів для аналізу адреналіну в фармацевтичних препаратах : ст. - Демків, O. M. та ін.; Гринчишин, Н. M.; Новікевич, О. Т.; Демчук, О. Г. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького, 2022)
Нанозими (НЗ), що володіють високою ферментоподібною активністю природних ензимів, є сьогодні дуже перспективними для аналітичних цілей, зокрема для розроблення методів високочутливої кількісної детекції практично важливих аналітів – біомаркерів поширених захворювань або фармацевтичних продуктів. Недавні дослідження повідомляють, що штучні ферменти з псевдолаказною активністю або “нанолакази” можуть служити каталітичним елементом для створення чутливих методів аналізу катехоламінів. Метою нашої роботи було отримати лаказоподібні-нанозими, охарактеризувати та продемонструвати їх придатність для спектрофотометричного методу аналізу адреналіну (АД). В цій статті ми повідомляємо про отримання п’яти типів гексаціанофератних наночастинок (HCF НЧ), які володіли лакказною активністю: Сo-HCF, Ni-HCF, Mn-HCF, Zn-HCF та Cu- HCF. Серед досліджуваних “нанолаказ, нЛак” було відібрано Cu-HCF НЗ, які мали найвищу активність, були стійкі в різних умовах, таких як рН 3,0–6,5, висока солоність та зберіганні активності протягом шести місяців.
Keywords: нанозими; фармацевтичні препарати; біомаркери; спектрофотометричний метод