Оцінка молодняку ​​кролів, вирощеного на стартових комбікормах, за інтенсивністю росту та функціональним станом організму : ст. - Лучин, І. С. та ін.; Періг, Д. П.; Луник, Ю. М. (Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, 2024)
У проведених дослідженнях вивчено можливість удосконалення технології вирощування підсисних і відлучених молодняків віком 18–42 дні з використанням стартового комбікорму. Об’єктом дослідження було поголів’я кролів породи полтавська срібляста. Дослідження проводили на дослідному кролівництві Черкаської дослідної станції біоресурсів. Досліди проводили в закритому капітальному вентильованому приміщенні з використанням металевих кліток для утримання підсосних самок з підстилками розміром 95×39 см, обладнаних годівницями та автопоїлками. Клітки, призначені для згодовування підсисних комплектів стартовим комбікормом, дещо модифікували: у відділенні для молодняку ​​встановили додаткову годівницю, і лише набори мали можливість вільного переміщення між різними відділеннями клітки. Методом групових аналогів із гнізд підсисних 18-денних малят сформовано дві підгрупи по 25 голів кожна. Підготовчий період тривав 5 днів, а основний – 19 днів (вирощування до 42-денного віку, з відлученням у 35). Підсосних самок обох груп згодовували повнораціонним гранульованим комбікормом ПК 91 (для дорослих кролів та самок віком 90 днів і старше «Люкс») виробництва ТОВ «КреМікс». Для тварин дослідної групи розроблено рецептуру додаткового повнораціонного гранульованого стартового комбікорму виробництва фермерського господарства с.Ташлик Смілянського району. Таким чином, для наборів дослідної групи використовували як стартовий комбікорм, так і комбікорм для годівлі підсосних самок, а для аналогів контрольної групи – той самий корм, що і для самок. Проведені дослідження показали, що використання повнораціонного гранульованого стартового комбікорму для згодовування молодняку ​​кролів віком 18–42 дні як додаткового корму, розробленого за міжнародними стандартами, не призвело до збільшення загальних витрат комбікорму на 1 кг живого. збільшення ваги, а навпаки, її зниження. Завдяки збільшенню витримки ремонтного молодняку ​​в дослідній групі на 8,0 % забезпечено його реалізацію для подальшого розведення на 100 голів, сприяло додатковому надходженню 1015,28 грн. (ціна реалізації на ринку – 140,00 грн./кг живої ваги). На основі проведених досліджень створено інформаційну базу даних показників росту і розвитку ремонтного молодняку ​​кролів при згодовуванні стартових комбікормів у віці 18–42 дні.
Keywords: кролі; комбікорми у кролівництві