Загальна синдроматика хвороб сечовидільної системи. Хвороби нирок (нефрит, нефроз, пієлонефрит, нефросклероз): метод. реком. - Уклад. : Слівінська, Л. Г. та ін.; Уклад. : Рій, М. Б.; Уклад. : Щербатий, А. Р.; Уклад. : Стефаник, О. В. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2024)
Сечовидільна система – це система органів, що складається з двох нирок, у яких виробляється сеча, сечоводів, сечового міхура і уретри. Нирки є основним видільним органом. Головна їх функція полягає в утворенні сечі та постійному видаленні з організму кінцевих продуктів метаболізму. Нефрит (nephritis) – інфекційно-алергічне захворювання, що характеризується двобічним негнійним запаленням переважно мальпігієвих клубочків і капсули Шумлянського – Боумена (гломерулонерит) або міжканальцевої сполучної тканини (інтерстиціальний нефрит). Нефрит може бути гострим і хронічним, дифузним та вогнищевим. Захворювання діагностується у тварин усіх видів, але частіше – у собак і свиней, рідше – у великої рогатої худоби та коней. Нефроз (nephrosis) - захворювання нирок, що характеризується дистрофічними змінами в паренхімі з переважним ураженням канальців і базальної мембрани клубочків, порушенням водно-сольового, білкового та ліпідного обмінів. За перебігом він може бути гострим (нефронекроз) і хронічним (ліпоїдний, амілоїдий), за величиною ураження - вогнищевим і дифузним, за походженням - первинним і вторинним. Діагностують у коней, високопродуктивних корів і собак. Нефросклероз (nep hrosclerosis) – захворювання нирок, що характеризується розростанням волокнистої сполучної тканини, атрофією паренхіми, з порушенням її основних функцій. Нефросклероз зустрічається у тварин усіх видів і віку. Нефросклероз найчастіше є результатом хронічного інтерстиціального нефриту і нефрозу. Пієлонефрит (pyelonephritis) – неспецифічне інфекційно-запальне захворювання, за якого в паталогічний процес втягується ниркова миска, чашечка та паренхіма нирки і переважним ураженням інтерстиціальної тканини (у собак і коней відсутні ниркові чашечки, у корів – ниркова миска). Хворіють усі види тварин, але найчастіше велика рогата худоба і собаки, особливо самки. За походженням він буває первинний і вторинний, за характером запалення найчастіше катарально-гнійний, за перебігом гострий і хронічний.
Keywords: сечовидільна система, нефрит, нефроз, пієлонефрит, нефросклероз