Значення керівних принципів ООН щодо бізнесу та прав людини у діяльності бізнес-структур - Кульгавець, Х. Ю. (ЛНУВМ та БТ імені С. З. Ґжицького, 2019)
16 червня 2011 року резолюцією 17/4 Ради ООН з прав людини (РПЛ) було затверджено Керівні принципи ООН щодо бізнесу та прав людини (далі – Керівні принципи) [1]. Визнаючи можливість того, що діяльність бізнес- структур може потенційно мати вплив на сферу прав людини, документ встановлює, що: держави мають обов’язок захищати від порушень прав людини з-боку бізнесу; бізнес-структури мають обов’язок поважати права людини; постраждалі від таких порушень мають право на доступ до ефективних засобів правового захисту.
Keywords: права людини; Рада ООН з прав людини