The importance of lower limb examination according to the principles of vital and surface anatomy in training physical therapy and rehabilitation specialists: ст - Halyuk, U. M. at all; Ivasyk, N. O. (Тернопільський національний медичний університет, 2025)
Кількість постраждалих з тяжкими травмами в Україні щодня зростає, і це десятки тисяч військовослужбовців та цивільних осіб. Більшість постраждалих потребують тривалого лікування та реабілітації. Перше місце серед травматичних ушкоджень займають пошкодження кінцівок та кісток тазу. Водночас, зі збільшенням кількості постраждалих, зростає потреба в медичній реабілітації, клінічна база та потужності якої в Україні не відповідають сучасним вимогам. Доступна кількість медичної літератури, наукових 琀椀昀椀доповідей у ​​професійних публікації, посібники та навчальні відеоматеріали на інтернет-ресурсах, присвячені питанням лікувальної фізкультури. і реабілітація цих пацієнтів також є недостатньою. З огляду на виклики сьогодення, морського законодавства в Україні та великого потоку травмованих, підготовку фізичних терапевтів слід доповнити новими підходами, формами та методами навчального процесу, серед яких важливе місце має займати послідовне обстеження пацієнта відповідно до принципів життєво важливої ​​поверхневої анатомії людського тіла, включаючи нижні кінцівки та таз. Анатомія життєво важливих поверхонь недостатньо представлена ​​в медичній літературі, медичних підручниках та книгах. Деякі автори використовують елементи поверхневої анатомії у своїх роботах під час обстеження пацієнтів, але анатомічні терміни використовуються досить довільно, не дотримуючись міжнародної анатомічної термінології. На платформі YouTube було проведено пошук доступних навчальних відео українською мовою для фізіотерапевтів та лікарів, що пояснюють техніку мануального дослідження поверхневої анатомії голови, шиї, тулуба та кінцівок. Цей пошук призвів до наступного результату: таких навчальних відео немає. У роботі представлено детальний опис методу обстеження поверхневої анатомії тазу та нижніх кінцівок, заснований на самообстеженні та взаємному опитуванні студентів на практичних заняттях. Пропонується доповнити сучасні вітчизняні підручники та посібники з анатомії, травматології та фізичної терапії розділами з анатомії життєво важливих поверхонь, відповідно до сучасної міжнародної анатомічної термінології. Рекомендується розробити та випустити серію навчальних відеороликів з послідовним обстеженням різних ділянок людського тіла, заснованих на принципах поверхневої анатомії, та розмістити їх на україномовних платформах та каналах, доступних для студентів, включаючи YouTube та університетські репозиторії. Було доведено, що метод послідовного мануального дослідження поверхневої анатомії нижньої кінцівки є ефективним, оскільки дозволяє формувати професійні практичні навички для фізичних терапевтів та лікарів, які надаватимуть допомогу пацієнтам з пошкодженнями кінцівок, зокрема травмами, спричиненими кримінальним правом в Україні.
Keywords: поверхнева анатомія, кісткові орієнтири, нижні кінцівки, фізична терапія та реабілітація