Серна (Rupicapra rupicapra Linnaeus, 1758) - Проців, О. Р. (My University, 2010)
У роботі здійснений детальний аналіз літературних джерел з поширення серни у Східних Карпатах. Подано сучасне поширення, чисельність популяцій виду, обсяги добування у мисливських угіддях європейських країн. Висвітленні біоекологічні особливості серни, проаналізовано умови існування в Українських Карпатах (клімат, рослинність), чинники, які впливають на її життєдіяльність, перспективи реакліматизації. Проведено класифікацію та бонітування угідь високогір’я Східних Карпат, здійснено розрахунок оптимальної чисельності виду. Обґрунтовано доцільність та підібрані території для її реакліматизації. Для зоологів, екологів, мисливствознавців, спеціалістів з охорони природи, викладачів і студентів природничих факультетів вищих навчальних закладів.
Keywords: Мисливство; Рибальство