Ефективність рідинного способу годівлі поросят-сосунів : ст. - Мойсей, І. С. та ін.; Гутий, Б. В. (Сумський національний аграрний університет ; Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, 2024)
У статті досліджено залежність продуктивності свиноматок, швидкості росту поросят-сосунів, їх маси при переведенні на дорощування, споживання попередників та їх витрати від сухої та рідкої систем годівлі поросят у підсисний період. Проаналізовано залежність від витрат кормів для годівлі поросят, ветеринарних препаратів для профілактики, витрати і рентабельність вирощування поросят у цих системах годівлі. Встановлено, що застосування рідкого замінника молока Opticare Milk сприяло покращенню виживаності поросят до відлучення на 7,5 %, збільшенню їх кількості в гнізді свиноматки в цей час на 7,0 %, збільшенню середньодобового приросту поросят-сосунів. на 20,4 %, збільшити абсолютний приріст ваги на 19,8 %, збільшити вагу посліду при відлученні на 22,0 % та збільшити індивідуальну вагу поросят при відлученні на 14,7 % порівняно з послідом поросят, яким годували суху гранульовану закваску, забезпечують Superior Neonatal. Багатоплідність, висока плодючість і маса приплоду поросят при народженні не залежали від годівлі поросят у підсисний період. При рідкому згодовуванні поросят-сосунів на 12,20 % зменшилась частка поросят із діареєю та зросли витрати на профілактику шлунково-кишкових захворювань на 58,5 %, на лікування шлунково-кишкових захворювань на 55,4 %, ветеринарні витрати на вирощування поросят. поросят у підсисний період на 53,8 % порівняно з аналогами із сухим годуванням. До 1 кг приросту ці витрати зросли на 33,1 % за рахунок профілактики та на 28,4 % за рахунок лікування, що призвело до перевитрати загальних витрат на лікування та профілактику на 28,5 %. Загалом витрати на годівлю та лікувально-профілактичні заходи зросли на 157,8 % на тварину та на 122,2 % на 1 кг приросту порівняно з сухим згодовуванням. Водночас за рідкої системи годівлі поросят-сосунів витрати на утримання свиноматки на одне відлучене порося знизилися на 6,00 %. Питома вага цих витрат на порося зменшилась на 21,6 %, а витрати на утримання свиноматки на 1 кг зросли. При цьому собівартість поросяти при відлученні збільшується на 13,2 %, собівартість 1 кг живої маси поросят при відлученні — на 5,6 %, частка кормів і ветеринарних компонентів у собівартості вирощування поросяти — на 9,1 %, на 3,4 %. При цьому ринкова вартість зростає на 14,7 %, дохід від вирощування поросяти – на 17,9 %, а рентабельність вирощування поросяти – на 1,95 %.
Keywords: свиноматка; порося; годівлі поросят