Методологія наукових досліджень : посіб. - Уклад.: Білонога, Ю. Л.; Уклад. : Ромашко, І. С.; Уклад. : Драчук, У. Р.; Уклад. : Галух, Б. І.; Уклад. : Басараб, І. М.; Уклад. : Терлюк, І. Я. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2025)
У сучасних умовах наука й освіта виступають рушійною силою розвитку суспільства, тому підготовка магістрів потребує нових підходів, зорієнтованих на дослідницьку самостійність, критичне мислення та інноваційність. Вища школа сьогодні має не лише передавати знання, а й навчати майбутніх фахівців працювати з ними – аналізувати, перевіряти, узагальнювати й творчо застосовувати у професійній діяльності. Саме тому опанування методології наукових досліджень стає необхідною складовою підготовки сучасного спеціаліста. Дисципліна «Методологія наукових досліджень» формує у студентів розуміння логіки наукового пізнання, принципів побудови та проведення досліджень, навички критичного аналізу джерел, опрацювання експериментальних даних і підготовки власних наукових праць. У матеріалах подано орієнтири для ефективної організації самостійного навчання, рекомендації щодо опрацювання теоретичного матеріалу, підготовки до занять і виконання індивідуальних дослідницьких завдань. Вони покликані підтримати активну пізнавальну діяльність студентів і створити умови для формування власного наукового стилю мислення.
Keywords: критичне мислення, інноваційність, методологія, наукові дослідження, харчові технології