Короткий опис(реферат):
Продовольче забезпечення населення здійснюється завдяки сільському
господарству один з найважливіших показників добробуту та безпеки
держави.
Сучасний розвиток технологій на м'ясопереробних підприємствах
диктує нову тенденцію використання вториної білкововмісної сировини.
Відсутність при м'ясокомбінатах цехів забою та первинної переробки худоби
а також не максимальне використання вторинної білковмісної сировини
сприяє тому, що м’ясопереробні підприємства використовують різні білкові
та рослинні препарати. Ці продукти використовуються в якості загусників,
емульгаторів та інших альтернативних компонентів.
В рамках реалізації заходів щодо здорового харчування найбільш
актуальними є наступні задавдання, щодо виробництва основних видів
продовольчої сировини та харчових продуктів, які відповідають сучасним
вимогам якості та безпеки, що створюють продовольчу безпеку країни;
розробка та впровадження в сільське господарство та харчову промисловість
інноваційних технологій, включаючи біо- і нанотехнології.
Харчова біотехнологія найбільш перспективна галузь та така що
швидко розвивається. Важливе завдання цієї галузі отримання і застосування
ферментів. Для отримання ферментних препаратів харчового назначених
використовують органи і тканини сільськогосподарських тварин, культурні
рослини (ананас, соя, папайя, інжир) і спеціальні штами мікроорганізмів. В
даний час найбільше застосування знайшли ферменти тваринного
походження.
Застосування ферментних препаратів в м’ясопереробній промисловості
передбачає аспекти забезпечення якості, безпеки та товарознавчої оцінки м'я-
са та м'ясопродуктів.
У технології м’ясних продуктів застосовуються ферментні препарати з
протеолітичною,
ліполітичною,
колагенолітичною
активністю,
які
використовуються для тендеризації, збільшення сортності м'яса а також у
виробництві білкового гідролізату.
Значення білкового гідролізату при виробництві м'ясних продуктів по-
стійно зростає і тим самим значно збільшується їх роль в харчуванні людини.
Варіювання способів отримання білкового гідролізату дозволяє
отримувати продукти із заданими властивостями. Залежно від вмісту
амінокислот та наявності поліпептидів в діапазоні відповідної молекулярної
маси може бути визначена область найбільш ефективного використання
гідролізату. До білкового гідролізату який виготовляють для м'ясної
промислоості висувають певні вимоги, а зокрема органолептичні властивості
та збалансованість за амінокислотним складом .
Застосування білкових гідролізатів при виробництві м’ясних продуктів є
актуаьним питанням. На сьогодні розробка та удосконалення технології
м’ясних продуктів із використанням білкових гілролізатів є завданням
інженерів технологів багатьох м’ясопереробних підприємств.
Враховуючи вище викладене ми сформували мету нашої роботи.
Мета дослідження - дослідження і розробка технології м'ясного хліба з
використанням білкового напівфабрикату.
Відповідно до поставленої мети визначені наступні завдання: - вивчити колагеназну активність ферментних препаратів рослинного і
тваринного походження - ,обгрунтувати вибір біокаталізатора для гідролізу колагеновмісних
субпродуктів II категорії великої рогатої худоби; - визначити оптимальні умови та каталітичні параметри протепсина; - обгрунтувати технологію м'ясного хліба з використанням білкового
гідролізату; - запропонувати рецептуру м’ясного хліба з білковим гідролізатом; -обгрунтувати споживчі властивості, харчову цінність та показники
безпеки м'ясного хліба - дослідити органолептичні та фізико-хімічні показники м’ясного хліба; - дати оцінку економічної доцільності використання білкового гідролізату у технології м’ясного хліба.
Суть розробки, основні результати:
Продовольче забезпечення населення здійснюється завдяки сільському
господарству один з найважливіших показників добробуту та безпеки
держави.
Сучасний розвиток технологій на м'ясопереробних підприємствах
диктує нову тенденцію використання вториної білкововмісної сировини.
Відсутність при м'ясокомбінатах цехів забою та первинної переробки худоби
а також не максимальне використання вторинної білковмісної сировини
сприяє тому, що м’ясопереробні підприємства використовують різні білкові
та рослинні препарати. Ці продукти використовуються в якості загусників,
емульгаторів та інших альтернативних компонентів.
В рамках реалізації заходів щодо здорового харчування найбільш
актуальними є наступні задавдання, щодо виробництва основних видів
продовольчої сировини та харчових продуктів, які відповідають сучасним
вимогам якості та безпеки, що створюють продовольчу безпеку країни;
розробка та впровадження в сільське господарство та харчову промисловість
інноваційних технологій, включаючи біо- і нанотехнології.
Харчова біотехнологія найбільш перспективна галузь та така що
швидко розвивається. Важливе завдання цієї галузі отримання і застосування
ферментів. Для отримання ферментних препаратів харчового назначених
використовують органи і тканини сільськогосподарських тварин, культурні
рослини (ананас, соя, папайя, інжир) і спеціальні штами мікроорганізмів. В
даний час найбільше застосування знайшли ферменти тваринного
походження.
Застосування ферментних препаратів в м’ясопереробній промисловості
передбачає аспекти забезпечення якості, безпеки та товарознавчої оцінки м'я-
са та м'ясопродуктів.
У технології м’ясних продуктів застосовуються ферментні препарати з
протеолітичною,
ліполітичною,
колагенолітичною
активністю,
які
використовуються для тендеризації, збільшення сортності м'яса а також у
виробництві білкового гідролізату.
Значення білкового гідролізату при виробництві м'ясних продуктів по-
стійно зростає і тим самим значно збільшується їх роль в харчуванні людини.
Варіювання способів отримання білкового гідролізату дозволяє
отримувати продукти із заданими властивостями. Залежно від вмісту
амінокислот та наявності поліпептидів в діапазоні відповідної молекулярної
маси може бути визначена область найбільш ефективного використання
гідролізату. До білкового гідролізату який виготовляють для м'ясної
промислоості висувають певні вимоги, а зокрема органолептичні властивості
та збалансованість за амінокислотним складом .
Застосування білкових гідролізатів при виробництві м’ясних продуктів є
актуаьним питанням. На сьогодні розробка та удосконалення технології
м’ясних продуктів із використанням білкових гілролізатів є завданням
інженерів технологів багатьох м’ясопереробних підприємств.
Враховуючи вище викладене ми сформували мету нашої роботи.
Мета дослідження - дослідження і розробка технології м'ясного хліба з
використанням білкового напівфабрикату.
Відповідно до поставленої мети визначені наступні завдання: - вивчити колагеназну активність ферментних препаратів рослинного і
тваринного походження - ,обгрунтувати вибір біокаталізатора для гідролізу колагеновмісних
субпродуктів II категорії великої рогатої худоби; - визначити оптимальні умови та каталітичні параметри протепсина; - обгрунтувати технологію м'ясного хліба з використанням білкового
гідролізату; - запропонувати рецептуру м’ясного хліба з білковим гідролізатом; -обгрунтувати споживчі властивості, харчову цінність та показники
безпеки м'ясного хліба - дослідити органолептичні та фізико-хімічні показники м’ясного хліба; - дати оцінку економічної доцільності використання білкового гідролізату у технології м’ясного хліба.