Електронний архів (інституційний репозитарій) ЛНУВМБ імені. С.З.Ґжицького

«Удосконалення технології спеціалізованих напівфабрикатів з м’яса птиці високого ступеня готовності

Інформація по репозитарію

Реєстрація

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Конський, Степан
dc.date.accessioned 2025-11-12T18:17:04Z
dc.date.available 2025-11-12T18:17:04Z
dc.date.issued 2023-12-05
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1328
dc.description розробка технології напівфабрикатів з м’яса птиці 6 високого ступеня готовності для харчування вагітних жінок (далі напівфабрикатів), нутрієнти відповідно до потреби організму, з використанням натуральних джерел кальцію, йоду, заліза і синтетичної фолієвої кислоти. Реалізація даної розробки представляє науковий і практичний інтерес, відповідає цілям і завданням національної політики в області здорового харчування. Основні завдання дослідження: - обґрунтувати натуральні джерела функціональних харчових інгредієнтів (надалі ФХІ): кальцію, йоду, заліза для включення до складу напівфабрикатів; - здійснити оптимізацію рецептури напівфабрикатів; - розробити технологію отримання меланжу коагульованого, збагаченого йодом, обґрунтувати способи підготовки і введення ФХІ в напівфабрикатів; - дослідити втрати ФХІ на етапах виробництва, розробити технологію напівфабрикатів; - провести комплексні дослідження опитних зразків напівфабрикатів, що включають мікроструктурні дослідження, оцінку харчової цінності, фізико-хімічних, органолептичних показників, показників безпеки; - розрахувати економічну ефективність реалізації напівфабрикатів. Практичне значення результатів. На підставі отриманих результатів досліджень розроблено рецептури і технологію напівфабрикатів з м’яса птиці високого ступеня готовності збагачених ФХІ. uk_UA
dc.description.abstract Питання харчування населення країни належать до найважливіших, і визначають здоров’я нації, її потенціал і перспективу розвитку. В даний час харчування людини характеризується надлишковим споживанням жирів, простих вуглеводів на тлі дефіциту тваринного білка, вітамінів, макро- і мікроелементів, поліненасичених жирних кислот, харчових волокон. Так, кількість споживання тваринного білка на одну людину знизилося до 30 г при мінімально допустимому 32 грами за добу. [4, 7]. Раціон харчування, який складений, виходячи з енергетичних потреб людини, не забезпечує в повній необхідності потреби організму у вітамінах і мінеральних речовинах. Нерівномірна забезпеченість найважливішими мікронутрієнтами пов’язана із зниженням харчової цінності продуктів внаслідок застосування інтенсивних технологій переробки сировини [14], а також незбалансованим раціоном. В умовах при звичайному харчуванні розвиток дефіциту мікронутрієнтів закономірний. Раціональне і повноцінне харчування набуває особливого значення для різних груп населення. Адекватне харчування жінок у період вагітності і лактації є однією з найважливіших умов народження здорової дитини і його подальшого успішного росту і розвитку. Особлива роль у цьому належить білкам, вітамінам і мінеральним речовинам. Добова потреба організму вагітної жінки у вітамінах, мінеральних речовинах зростає на 30-50%, оскільки вони необхідні не тільки самій жінці, але і плодові, а після пологів ‒ для вигодовування грудьми немовлят [2, 7]. Організм матері є єдиним джерелом мікро- і макронутрієнтів для майбутньої дитини. У той же час, у більшості вагітних жінок (60-70%), спостерігається недолік мікронутрієнтів [2, 9]. Епідеміологічні дослідження показали, що харчування вагітних і годуючих жінок, а також дітей раннього віку не відповідають фізіологічним потребам організму. Недостача найважливіших мікронутрієнтів діє на організм матері і плоду в різні періоди вагітності по-різному: у першому 5 триместрі може привести до аномального розвитку плоду і навіть його загибелі. У другому і третьому триместрах недостача мікронутрієнтів не викликає явних аномалій внутрішньоутробного розвитку, але часто приводить до порушення формування окремих органів і систем організму плоду: травної, серцево-судинної, ендокринної, нервової [7, 23]. Додатковим джерелом вітамінів, мінеральних речовин і повноцінного білка для організму вагітної жінки є спеціалізовані продукти. Їх регулярне включення до складу раціонів є одним з принципів раціонального харчування [5, 8]. Основою спеціалізованих продуктів є соки, молоко, м’ясо. З м’ясних спеціалізованих продуктів відомі консерви, ковбасні вироби, паштети [4, 9]. Спеціалізовані продукти можуть бути використані для харчування вагітних жінок, як в домашніх умовах, так і в лікувально-профілактичних цілях. Такі продукти можуть випускатися як продукти високого ступеню готовності. Розвиток виробництва харчових продуктів, збагачених незамінними компонентами, спеціалізованих продуктів дитячого харчування, продуктів функціонального призначення, дієтичних (лікувальних і профілактичних) харчових продуктів і біологічно активних добавок до їжі, зокрема для харчування в організованих колективах (трудові, освітні і ін.); Удосконалення організації харчування в організованих колективах, забезпечення повноцінним харчуванням вагітних і годуючих жінок, а також дітей у віці до 3 років, зокрема через спеціальні пункти харчування і магазини, вдосконалення дієтичного (лікувального і профілактичного) харчування в лікувально-профілактичних установах, як невідʼємної частини лікувального процесу [20]. У зв’язку з вищевикладеним, створення спеціалізованих напівфабрикатів з м’яса птиці високого ступеня готовності для харчування вагітних жінок, відповідно до потреб організму, є актуальним. Виробництво таких напівфабрикатів є одним з можливих вирішень проблеми підвищення якості харчування вагітних жінок. uk_UA
dc.publisher Львіський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З.Ґжицького uk_UA
dc.title «Удосконалення технології спеціалізованих напівфабрикатів з м’яса птиці високого ступеня готовності uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу