Короткий опис(реферат):
Питання харчування населення країни належать до найважливіших, і
визначають здоров’я нації, її потенціал і перспективу розвитку.
В даний час харчування людини характеризується надлишковим
споживанням жирів, простих вуглеводів на тлі дефіциту тваринного білка,
вітамінів, макро- і мікроелементів, поліненасичених жирних кислот,
харчових волокон. Так, кількість споживання тваринного білка на одну
людину знизилося до 30 г при мінімально допустимому 32 грами за добу. [4,
7]. Раціон харчування, який складений, виходячи з енергетичних потреб
людини, не забезпечує в повній необхідності потреби організму у вітамінах і
мінеральних речовинах. Нерівномірна забезпеченість найважливішими
мікронутрієнтами пов’язана із зниженням харчової цінності продуктів
внаслідок застосування інтенсивних технологій переробки сировини [14], а
також незбалансованим раціоном. В умовах при звичайному харчуванні
розвиток дефіциту мікронутрієнтів закономірний.
Раціональне і повноцінне харчування набуває особливого значення для
різних груп населення. Адекватне харчування жінок у період вагітності і
лактації є однією з найважливіших умов народження здорової дитини і його
подальшого успішного росту і розвитку. Особлива роль у цьому належить
білкам, вітамінам і мінеральним речовинам.
Добова потреба організму вагітної жінки у вітамінах, мінеральних
речовинах зростає на 30-50%, оскільки вони необхідні не тільки самій жінці,
але і плодові, а після пологів ‒ для вигодовування грудьми немовлят [2, 7].
Організм матері є єдиним джерелом мікро- і макронутрієнтів для майбутньої
дитини. У той же час, у більшості вагітних жінок (60-70%), спостерігається
недолік мікронутрієнтів [2, 9].
Епідеміологічні дослідження показали, що харчування вагітних і
годуючих жінок, а також дітей раннього віку не відповідають фізіологічним
потребам організму. Недостача найважливіших мікронутрієнтів діє на
організм матері і плоду в різні періоди вагітності по-різному: у першому
5
триместрі може привести до аномального розвитку плоду і навіть його
загибелі. У другому і третьому триместрах недостача мікронутрієнтів не
викликає явних аномалій внутрішньоутробного розвитку, але часто
приводить до порушення формування окремих органів і систем організму
плоду: травної, серцево-судинної, ендокринної, нервової [7, 23].
Додатковим джерелом вітамінів, мінеральних речовин і повноцінного
білка для організму вагітної жінки є спеціалізовані продукти. Їх регулярне
включення до складу раціонів є одним з принципів раціонального харчування
[5, 8]. Основою спеціалізованих продуктів є соки, молоко, м’ясо. З м’ясних
спеціалізованих продуктів відомі консерви, ковбасні вироби, паштети [4, 9].
Спеціалізовані продукти можуть бути використані для харчування вагітних
жінок, як в домашніх умовах, так і в лікувально-профілактичних цілях. Такі
продукти можуть випускатися як продукти високого ступеню готовності.
Розвиток виробництва харчових продуктів, збагачених незамінними
компонентами, спеціалізованих продуктів дитячого харчування, продуктів
функціонального призначення, дієтичних (лікувальних і профілактичних)
харчових продуктів і біологічно активних добавок до їжі, зокрема для
харчування в організованих колективах (трудові, освітні і ін.);
Удосконалення організації харчування в організованих колективах,
забезпечення повноцінним харчуванням вагітних і годуючих жінок, а також
дітей у віці до 3 років, зокрема через спеціальні пункти харчування і
магазини, вдосконалення дієтичного (лікувального і профілактичного)
харчування в лікувально-профілактичних установах, як невідʼємної частини
лікувального процесу [20].
У
зв’язку
з
вищевикладеним,
створення
спеціалізованих
напівфабрикатів з м’яса птиці високого ступеня готовності для харчування
вагітних жінок, відповідно до потреб організму, є актуальним. Виробництво
таких напівфабрикатів є одним з можливих вирішень проблеми підвищення
якості харчування вагітних жінок.
Суть розробки, основні результати:
розробка технології напівфабрикатів з м’яса птиці
6
високого ступеня готовності для харчування вагітних жінок (далі
напівфабрикатів), нутрієнти відповідно до потреби організму, з
використанням натуральних джерел кальцію, йоду, заліза і синтетичної
фолієвої кислоти.
Реалізація даної розробки представляє науковий і практичний інтерес,
відповідає цілям і завданням національної політики в області здорового
харчування.
Основні завдання дослідження: - обґрунтувати натуральні джерела функціональних харчових
інгредієнтів (надалі ФХІ): кальцію, йоду, заліза для включення до
складу напівфабрикатів; - здійснити оптимізацію рецептури напівфабрикатів; - розробити технологію отримання меланжу коагульованого,
збагаченого йодом, обґрунтувати способи підготовки і введення
ФХІ в напівфабрикатів; - дослідити втрати ФХІ на етапах виробництва, розробити технологію
напівфабрикатів; - провести комплексні дослідження опитних зразків напівфабрикатів,
що включають мікроструктурні дослідження, оцінку харчової
цінності, фізико-хімічних, органолептичних показників, показників
безпеки; - розрахувати економічну ефективність реалізації напівфабрикатів.
Практичне значення результатів. На підставі отриманих результатів
досліджень розроблено рецептури і технологію напівфабрикатів з м’яса птиці
високого ступеня готовності збагачених ФХІ.