Короткий опис(реферат):
Сприйняття їжі мінялося впродовж століть. Спочатку їжа сприймалася
просто як засіб для отримання необхідних організму живильних речовин і
енергії. Пізніше, у зв’язку з розвитком науки про харчування, його почали
розглядати як засіб підтримки адекватного росту і розвитку організму. В даний
час їжа також сприймається як ключовий чинник, що впливає на профілактику
деяких захворювань, пов’язаних з харчуванням. Таким чином, значні зусилля в
харчовій промисловості направлені на поліпшення якості харчових продуктів.
Для підвищення якості і харчової цінності продуктів використовуються різні
функціональні добавки, що отримуються як з тваринної сировини, так і
рослинного походження. Обізнаність споживачів харчових продуктів і
посилення глобальної конкуренції виробників м’яса впливають на створення
нових м’ясних продуктів функціональної спрямованості у руслі концепції
позитивного (здорового функціонального) харчування. Це продукти харчування,
що містять інгредієнти, які приносять користь здоров’ю людини, підвищують
його опірність захворюванням.
В даний час все більша увага приділяється збагаченням харчових
продуктів. До них відносяться функціональні харчові продукти, що
отримуються додаванням одного або декількох функціональних харчових
інгредієнтів до традиційних харчових продуктів. В світі велика увага
приділяється харчовим добавкам, отриманим з горіхів, фруктів, овочів, трав і
спецій. Їх використовують з метою збагачення продуктів харчування, харчовими
волокнами, мікро- і макроелементами, для збільшення терміну зберігання,
поліпшення смакових характеристик і розширення асортименту продуктів на
м’ясній, рослинній, м’ясо-рослинній основі, зокрема різних видів охолоджених і
заморожених напівфабрикатів.
Гостро стоять проблеми, пов’язані з нестачею білка, росте чисельність
захворювань шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи, в країнах
з теплим кліматом гостро стоїть проблема збільшення термінів зберігання. У
зв’язку з цим, існує необхідність створення і застосування функціональних
5
продуктів, що дозволяють попереджати ряд цих проблем. Необхідно вибрати
такі компоненти, які поєднуватимуть в собі ряд якостей, таких як:
антиоксидантні властивості, наявність харчових волокон і великий вміст білка,
також є важливою умовою їх синергізму. Враховуючи, викладене вище, в даній
роботі були вибрані ‒ тигровий горіх і кіноа, що поєднують в собі всі ці якості.
Разом з цим, великої актуальності набуває вивчення природи і механізму
взаємодії компонентів добавок рослинного походження між собою і в харчових
системах.
Суть розробки, основні результати:
Метою кваліфікаційної магістерської роботи є розробка композиції на
основі нетрадиційних рослинних компонентів і створення з її використанням
низькокалорійних посічених напівфабрикатів з подовженим терміном
придатності і збагачених харчовими волокнами.
Відповідно до мети були поставлені наступні завдання: -
Обґрунтувати вибір нетрадиційної рослинної сировини для розробки
композиції. -
Провести дослідження впливу міжфазної взаємодії рослинних
компонентів на якісні характеристики м’ясних модельних зразків. -
Розробити рецептуру, вивчити якісні характеристики розробленої
композиції, дати рекомендації по її використанню. -
Розробити рецептуру і технологію посічених напівфабрикатів з
використанням нового виду рослинної композиції.
Науково обґрунтовано і експериментально підтверджено вибір
нетрадиційної для України рослинної сировини ‒ кіноа і тигрового горіха для їх
подальшого використання у складі комплексної рослинної композиції.
Вивчені фізичні, хімічні і колоїдні характеристики кіноа і тигрового
горіха, а також їх сумішей; на підставі результатів досліджень міжфазної
взаємодії компонентів в суміші доведений їх синергізм. Обґрунтовано
оптимальне співвідношення (50:50) кіноа і тигрового горіха у складі розробленої
комплексної рослинної композиції.
Встановлено, що розроблена рослинна композиція володіє високою
антиоксидантною активністю (20,41 мг/1 г), що сприяє зниженню рівня
6
окиснення ліпідів при зберіганні і, таким чином забезпечує збільшення терміну
придатності посічених напівфабрикатів на 20 - 25 % порівняно до контрольного
зразка.
Обґрунтовано оптимальний рівень заміни м’ясної сировини комплексною
рослинною композицією в гідратованому вигляді (1: 1), який складає 10 %.
Практична значущість роботи. Розроблена композиція з рослинної
сировини, що містить в своєму складі нетрадиційну рослинну сировину, -
тигровий горіх і кіноа і дань рекомендації по її використанню.
Проведений розрахунок економічної ефективності використання
комплексної добавки і посічених напівфабрикатів.
Методологія і методи дослідження. Організація і проведення досліджень
ґрунтуються на роботах вітчизняних і закордонних вчених, направлених на
вивчення складу і властивостей різних нетрадиційних рослинних добавок і
дослідження можливості їх використання в м’ясних посічених напівфабрикатах.
Для визначення властивостей і складу досліджуваних обʼєктів застосовувалися
фізичні, хімічні, колоїдні методи дослідження рослинних добавок і їх
антиоксидантної активності. Для вивчення ефекту застосування отриманої
рослинної добавки як заміна тваринного жиру в м’ясних продуктах
використовувалися різні методи оцінки якості розроблених продуктів, зокрема
мікробіологічні, гістологічні і органолептичні.
Статистичну обробку даних проводили з довірчою вірогідністю 0,95 в
програмі Microsoft Office Excel.