Показати скорочений опис матеріалу
| dc.contributor.author | Музика, Назарій | |
| dc.date.accessioned | 2025-11-12T18:22:05Z | |
| dc.date.available | 2025-11-12T18:22:05Z | |
| dc.date.issued | 2024-12-05 | |
| dc.identifier.uri | http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1331 | |
| dc.description | Метою магістерської кваліфікаційної роботи є наукове обґрунтування і 6 розробка варено-копчених ковбас із застосуванням екструдованої рослинної суміші, збагаченої йодом і селеном. Відповідно до поставленої мети в роботі вирішувалися наступні завдання: - Провести аналіз літературних джерел, щодо виробництва функціональних і збагачених варено-копчених ковбасних виробів; - обґрунтувати вибір запропонованого рослинного інгредієнта суміші екструдованого нуту і пшениці, збагаченої йодом і селеном в процесі пророщування у виробництві варено-копчених ковбас, - підібрати оптимальне співвідношення рослинних компонентів, - розробити рецептуру і представити технологічну схему виробництва збагачених варено-копчених ковбас, а також покрокову методику підготовки рослинного інгредієнта і його внесення на стадії складання фаршу; - провести комплексне дослідження показників якості готової продукції; - визначити оптимальну дозу внесення рослинного компоненту в рецептури збагачених варено-копчених ковбас; - оцінити економічну ефективність впровадження представленого асортименту збагачених варено-копчених ковбас; Вивчено можливість застосування екструдату з суміші нуту і пшениці, збагаченою йодом і селеном в процесі пророщування на розчинах йодиду калію і селеніту натрію, в технології варено-копчених ковбасних виробів. Запропоновані методи збагачення варено-копчених ковбас з скорочений циклом виробництва завдяки короткочасності засолювання м’ясної сировини і проведення термічної обробки в універсальних термокамерах. Обґрунтована доцільність використання борошна з екструдату пророщеного насіння нуту і пшениці вітчизняних сортів, з підвищеним 7 вмістом цільових мікроелементів і амінокислот, у виробництві якісною м’ясної продукції з мінімальним внесенням харчових добавок. Вибрані оптимальні дози внесення рослинного інгредієнта, забезпечили поліпшення структурно-механічних властивостей фаршу і підвищували вихід готового продукту без погіршення органолептичних показників, харчової і біологічної цінності збагачених варено-копчених ковбас. Показана необхідність нормування показника КМАФАнМ в обраному асортименті збагачених варено-копчених ковбас, зважаючи на особливості компонентного складу. Теоретична значущість і прикладна цінність отриманих результатів полягає у розробці рецептур і технології варено-копчених ковбас з підвищеним вмістом мікроелементів йоду, селену і покращеним амінокислотним складом. Представлено технологічний процес виробництва екструдату з пророщених насіння нуту і пшениці в розчині йодиду калію, пшениці в розчині селеніту натрію відповідно. Проведена комплексна оцінка якості варено-копчених ковбасних виробів власної розробки. Доведено виражений позитивний вплив додавання рослинного інгредієнта на харчову цінність готової продукції, поліпшення структури фаршу. Доведено економічну ефективність і скорочення витрат порівняно з виробництвом аналогічної продукції. Достовірність результатів підтверджується триразовою повторюваністю досліддів їх відтворюваністю, обробкою з використанням пакету Microsoft Office Excel, Statistica 10, а також апробацією технологічних рішень у виробничих умовах. | uk_UA |
| dc.description.abstract | Необхідною умовою реалізації державної політики в області здорового харчування населення наший країни є обʼєднання зусиль різних науково дослідних установ зі створення комплексу правової, економічної і матеріальної баз, що забезпечує виробництво якісної продовольчої сировини і продуктів харчування, зокрема продукції направленої дії, що володіє профілактичними і лікувальними властивостями. У даний час багато вітчизняних споживачів зазнають труднощів у забезпеченні свого раціону збалансованими продуктами харчування. У умовах інтенсивного сучасного способу життя спостерігається недостача часу на приготування домашньої їжі, люди вимушені харчуватися «на ходу», що призводить до неправильного харчування і, як наслідок, до різних захворювань. Актуальні проблеми в цій сфері Недостача мікроелементів йоду і селену, а також збалансованого амінокислотного складу сучасних продуктів харчування. В Україні споживання білкових продуктів значно знижене і компенсується за рахунок споживання вуглеводвмісної їжі. Частково це можна пояснити низькою купівельною спроможністю населення. Тому створення якісних доступних продуктів збалансованим амінокислотним складом є важливим завданням. Відомо, що мікроелемент селен є синергістом йоду, тому недостатнє надходження селену в організм приводити до виникнення йододефіциту. Йододефіцит страждає більше 2 млрд людей на всіх континентах. Серед них у 740 млн чоловік виявлено ендемічний зоб, 43 млн ‒ страждає від розумової відсталості. Недостатнє надходження мікроелементів йоду і селену приводити до специфічних порушень синтезу гормонів щитоподібної залози. Тому, ще одним важливим завданням на шляху вирішення проблеми адекватного і збалансованого харчування є профілактика йодної і селенової недостачі. Відомо, що м’ясні продукти мають стабільний попит в умовах 5 сучасного харчування. Важливу нішу займають ковбасні вироби: харчове виробництво випускає великий асортимент ковбасних виробів, основними передставниками є варені, напівкопчені, варено-копчені, сирокопчені, кровʼяні, ліверні та інші. Кожен з цих видів ковбас виготовляють з фаршу. Системи, що переважно містить в собі м’ясну і жирову сировину, подрібнені у різному ступені зележно від технології. Саме на стадії складання фаршу можливе внесення нем’ясних харчових компонентів, структурні поліпшувачі що впливають на якість та за властивості готового продукту. Для вирішення перелічених проблем в даній роботі розглядається можливість створення і впровадження на вітчизняний ринок м’ясної продукції із асортименту варено-копчених ковбасних виробів з використанням суміші нуту і пшениці, пророщеної на розчинах йоду і селену, яка потім пройшла стадію екструдування. Одним із ефективних шляхів попередньої підготовки до внесення до м’ясного продукту насіння різних культур є їх пророщування. Завдяки активації фізіологічних і біохімічних процесів в пророщуваному насінні збільшується біологічна доступність макро- і мікроелементів. Була розглянута актуальність виробництва збагачених і функціональних харчових продуктів із застосуванням нетрадиційної сировини і біологічно активних компонентів, приведене принципі оптимізації профілактичних властивостей продуктів харчування, розглянуто особливості управління фізико-хімічними і біологічними процесами, які відповідають за формування якісних готових виробів. Отже, розробка збагачених варено-копчених ковбасних виробів для профілактики і запобігання ризику утворення йодо- і селенонодефіциту, а також для вирішення проблем з надходженням в раціон харчування збалансованого білка є актуальною проблемою у сфері забезпечення населення наший країни корисними продуктами харчування. | uk_UA |
| dc.publisher | Львіський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З.Ґжицького | uk_UA |
| dc.title | Удосконалення технології варено-копчених ковбас із скороченим циклом виробництва з рослинними інгредієнтами | uk_UA |
| dc.type | Other | uk_UA |