Короткий опис(реферат):
Необхідною умовою реалізації державної політики в області здорового
харчування населення наший країни є обʼєднання зусиль різних науково
дослідних установ зі створення комплексу правової, економічної і
матеріальної баз, що забезпечує виробництво якісної продовольчої сировини
і
продуктів харчування, зокрема продукції направленої дії, що володіє
профілактичними і лікувальними властивостями.
У даний час багато вітчизняних споживачів зазнають труднощів у
забезпеченні свого раціону збалансованими продуктами харчування. У
умовах інтенсивного сучасного способу життя спостерігається недостача
часу на приготування домашньої їжі, люди вимушені харчуватися «на ходу»,
що призводить до неправильного харчування і, як наслідок, до різних
захворювань. Актуальні проблеми в цій сфері Недостача мікроелементів
йоду і селену, а також збалансованого амінокислотного складу сучасних
продуктів харчування. В Україні споживання білкових продуктів значно
знижене і компенсується за рахунок споживання вуглеводвмісної їжі.
Частково це можна пояснити низькою купівельною спроможністю населення.
Тому створення якісних доступних продуктів збалансованим амінокислотним
складом є важливим завданням.
Відомо, що мікроелемент селен є синергістом йоду, тому недостатнє
надходження селену в організм приводити до виникнення йододефіциту.
Йододефіцит страждає більше 2 млрд людей на всіх континентах. Серед них
у 740 млн чоловік виявлено ендемічний зоб, 43 млн ‒ страждає від розумової
відсталості. Недостатнє надходження мікроелементів йоду і селену
приводити до специфічних порушень синтезу гормонів щитоподібної залози.
Тому, ще одним важливим завданням на шляху вирішення проблеми
адекватного і збалансованого харчування є профілактика йодної і селенової
недостачі.
Відомо, що м’ясні продукти мають стабільний попит в умовах
5
сучасного харчування. Важливу нішу займають ковбасні вироби: харчове
виробництво випускає великий асортимент ковбасних виробів, основними
передставниками є варені, напівкопчені, варено-копчені, сирокопчені,
кровʼяні, ліверні та інші. Кожен з цих видів ковбас виготовляють з фаршу.
Системи, що переважно містить в собі м’ясну і жирову сировину, подрібнені
у різному ступені зележно від технології. Саме на стадії складання фаршу
можливе внесення нем’ясних харчових компонентів, структурні поліпшувачі
що впливають на якість та за властивості готового продукту. Для вирішення
перелічених проблем в даній роботі розглядається можливість створення і
впровадження на вітчизняний ринок м’ясної продукції із асортименту
варено-копчених ковбасних виробів з використанням суміші нуту і пшениці,
пророщеної на розчинах йоду і селену, яка потім пройшла стадію
екструдування.
Одним із ефективних шляхів попередньої підготовки до внесення до
м’ясного продукту насіння різних культур є їх пророщування. Завдяки
активації фізіологічних і біохімічних процесів в пророщуваному насінні
збільшується біологічна доступність макро- і мікроелементів.
Була
розглянута
актуальність
виробництва
збагачених
і
функціональних харчових продуктів із застосуванням нетрадиційної
сировини і біологічно активних компонентів, приведене принципі оптимізації
профілактичних властивостей продуктів харчування, розглянуто особливості
управління фізико-хімічними і біологічними процесами, які відповідають за
формування якісних готових виробів.
Отже, розробка збагачених варено-копчених ковбасних виробів для
профілактики і запобігання ризику утворення йодо- і селенонодефіциту, а
також для вирішення проблем з надходженням в раціон харчування
збалансованого білка є актуальною проблемою у сфері забезпечення
населення наший країни корисними продуктами харчування.
Суть розробки, основні результати:
Метою магістерської кваліфікаційної роботи є наукове обґрунтування і
6
розробка варено-копчених ковбас із застосуванням екструдованої рослинної
суміші, збагаченої йодом і селеном.
Відповідно до поставленої мети в роботі вирішувалися наступні
завдання: - Провести аналіз літературних джерел, щодо виробництва
функціональних і збагачених варено-копчених ковбасних виробів; - обґрунтувати вибір запропонованого рослинного інгредієнта суміші
екструдованого нуту і пшениці, збагаченої йодом і селеном в
процесі пророщування у виробництві варено-копчених ковбас, - підібрати оптимальне співвідношення рослинних компонентів, - розробити рецептуру і представити технологічну схему виробництва
збагачених варено-копчених ковбас, а також покрокову методику
підготовки рослинного інгредієнта і його внесення на стадії
складання фаршу; - провести комплексне дослідження показників якості готової
продукції; - визначити оптимальну дозу внесення рослинного компоненту в
рецептури збагачених варено-копчених ковбас; - оцінити економічну ефективність впровадження представленого
асортименту збагачених варено-копчених ковбас;
Вивчено можливість застосування екструдату з суміші нуту і пшениці,
збагаченою йодом і селеном в процесі пророщування на розчинах йодиду
калію і селеніту натрію, в технології варено-копчених ковбасних виробів.
Запропоновані методи збагачення варено-копчених ковбас з
скорочений циклом виробництва завдяки короткочасності засолювання
м’ясної сировини і проведення термічної обробки в універсальних
термокамерах.
Обґрунтована доцільність використання борошна з екструдату
пророщеного насіння нуту і пшениці вітчизняних сортів, з підвищеним
7
вмістом цільових мікроелементів і амінокислот, у виробництві якісною
м’ясної продукції з мінімальним внесенням харчових добавок.
Вибрані оптимальні дози внесення рослинного інгредієнта, забезпечили
поліпшення структурно-механічних властивостей фаршу і підвищували вихід
готового продукту без погіршення органолептичних показників, харчової і
біологічної цінності збагачених варено-копчених ковбас.
Показана необхідність нормування показника КМАФАнМ в обраному
асортименті збагачених варено-копчених ковбас, зважаючи на особливості
компонентного складу.
Теоретична значущість і прикладна цінність отриманих результатів
полягає у розробці рецептур і технології варено-копчених ковбас з
підвищеним вмістом мікроелементів йоду, селену і покращеним
амінокислотним складом.
Представлено технологічний процес виробництва екструдату з
пророщених насіння нуту і пшениці в розчині йодиду калію, пшениці в
розчині селеніту натрію відповідно.
Проведена комплексна оцінка якості варено-копчених ковбасних
виробів власної розробки. Доведено виражений позитивний вплив додавання
рослинного інгредієнта на харчову цінність готової продукції, поліпшення
структури фаршу.
Доведено економічну ефективність і скорочення витрат порівняно з
виробництвом аналогічної продукції.
Достовірність
результатів
підтверджується
триразовою
повторюваністю досліддів їх відтворюваністю, обробкою з використанням
пакету Microsoft Office Excel, Statistica 10, а також апробацією технологічних
рішень у виробничих умовах.