Короткий опис(реферат):
За даними всесвітньої організації охорони здоров’я
(ВООЗ) в даний час в Україні склалася складна ситуація, пов’язана з різким
зростанням захворювання на артеріальну гіпертензією (АГ), що є одним з
основних чинників ризику розвитку серцево-судинних захворювань (ССЗ) і що
займає провідні позиції в структурі смертності населення. В даний час Україна
продовжує займати одне з найвищих місць у світі серед розвинених країн за
величиною цього показника [4].
Артеріальна гіпертензія ‒ це підвищення гідростатичного тиску крові в
артеріях великого кола кровообігу вище значення 140/90 мм.рт.ст. У її основі
лежить збільшення напруження стінок всіх дрібних артерій, внаслідок чого
відбувається зменшення їх просвіту, що утрудняє просування крові по судинах.
При цьому тиск крові на стінках судин підвищується [15].
Соціальна значущість АГ обумовлена високим ризиком ускладнень, таких як
порушення мозкового кровообігу, інфаркт міокарду, серцева і ниркова
недостатність, а також зниженням якості і тривалості життя людини [9].
У 95% випадків АГ обумовлена спадковою схильністю і зовнішніми
чинниками різким ‒ курінням, ожирінням, малорухливим способом життя, частим
споживанням продуктів з високим вмістом кухонної солі і ліпопротеїнів низької
щільності (ЛПНШ), алкоголю. Органічна патологія і гормональні порушення
відповідальні за розвиток АГ тільки в 5% випадків.
За відсутності належного лікування АГ може стати причиною пошкодження
різних органів ‒ «органів-мішенів»: серце, головний мозок, нирки, кровоносні
судини і очі тощо [16].
Не дивлячись на те, що рівні артеріального тиску (АТ) в даний час легко
реєструються, розроблені і з успіхом застосовуються ефективні і безпечні
лікарські препарати, контроль АТ залишається невисоким [13].
Важливу роль у профілактиці і лікуванні АГ відіграє харчування. Включення
до щоденного раціону продуктів, багатих калієм, магнієм, ω-3 жирними
кислотами, вітамінами С і РР, біофлавоноїдом, полісахаридами, а також помірне
5
споживання солі, цукру і насичених жирів дозволяє звести до мінімуму ризику
виникнення АГ [8, 14].
Одним з найважливіших джерел ω-3 жирних кислот є жирні види риб, такі як
лососеві, сигові, оселедцеві. І якщо перші два види через свою високу вартість
малодоступні широким верствам населення, то вживати оселедця, салаки, кільки
(риби сімейства оселедцевих) можуть собі дозволити практично всі верстви
населення.
В Україні рибна галузь є однією з провідних в структурі харчової
промисловості. За обʼємом імпорту риб сімейства оселедцевих лідируючі позиції
належать кільці балтійській, вилов якої в Балтійському морі перевищує 20 тисяч
тонн в рік. Завдяки високому вмісту в своєму складі поліненасичених жирних
кислот (ПНЖК), калію, вітаміну РР, кілька є цінним і корисним продуктом для
харчування людей хворих на АГ. Проте споживання винятково даного продукту з
метою лікування АГ не є достатнім. Практично вся продукція з кільки,
представлена на вітчизняному ринку, або містить підвищену кількість кухонної
солі (пряна, пресерви, солено-сушена), або втратила частину корисних речовин
при тепловій обробці (консерви).
Найбільш раціональним видом продукції для створення на її основі виробу
гіпотензивної спрямованості є малосолені пресерви, «легка» технологія яких
дозволяє зберегти всі корисні речовини кільки, застосувати сіль із зниженим
вмістом хлориду натрію і внести збагачуючі фітодобавки, що володіють
корисними властивостями.
Проблемою технології пресервів з кільки є її швидке перезрівання,
обумовлене високою активністю Ферментів внутрішніх органів і тканин, що
призводить до розм’якшення консистенції м’яса, окиснення ліпідів і втрати
товарних властивостей продукції [6, 13]. Істотним недоліком наявних технологій
пресервів з кільки, що не дозволяє використовувати їх в профілактичному
харчуванні, є застосування хімічних консервантів (сорбінова і бензойна кислоти).
Вирішенням проблеми може стати застосування стабілізуючих компонентів
рослинної природи, які інґібують активність Ферментів, зміцнюють структуру
6
тканин, що запобігають окисненню жирів, і володіють антисептичним і
гіпотензивним ефектами.
З урахуванням останніх наукових даних соління кільки в технології нового
виду пресервів, корисних для людей з АГ, раціонально проводити зі попереднім
замочуванням у ароматизованому способі в сольовому розчині, приготовленому із
застосуванням профілактичної солі (композиції з хлориду натрію, калію, магнію і
інших корисних іонів з пониженим вмістом хлориду натрію) на екстракті
фітокомпонентів, що володіють функціональними властивостями, а також
обумовлюють смакоароматичний, антисептичний і антиоксидантний ефекти
продукції.
Дослідження багатьох вчених були направлені не тільки на вдосконалення
самої технології пресервів і її окремих технологічних операцій (обробки, соління),
але і на розширення асортименту готової продукції, розробки нових видів заливок
(яблучною, лимонно-яблучною, пряно-винною і ін.). Проте, не дивлячись на
різноманітність соусів і заливок для пресервів, рослинна олія і заливки на її основі
є
класичними і найбільш популярними серед споживачів, що пояснюється
високими смаковими властивостями підсумкової композиції і максимальним
збереженням всіх відтінків смаку і аромату риби в таких пресервах (завдяки
гідрофобності олії). Крім того, пресерви з риби в олії мають привабливий
зовнішній вигляд і дають можливість споживачам візуально оцінити якість
продукції [7, 9].
Пресерви в олії також переважно з погляду збагачення даної продукції
функціональними і смакоароматичними компонентами, оскільки олійна заливка
не володіє власним яскраво вираженним смаком і ароматом, а, отже, не
змінюватиме характеристики додатково внесених компонентів.
Сучасна медицина має в своєму розпорядженні достатньо велику кількість
гіпотензивних засобів, включаючи фітопрепарати, що займають провідне місце в
профілактиці АГ і являються невідʼємною частиною лікувального курсу АГ.
Найчастіше використовують трави ‒ адоніс весняний, барвінок малий, глід
криваво-червоний, буркун лікарський, калина, меліса, омела біла, пустирник,
горобина чорноплідна, хвощ польовий і багато інших. Перевага використання
7
лікарських рослин над синтетичними фармакологічними препаратами
обумовлюється меншим ризиком виникнення алергічних реакцій. Крім
гіпотензивних
властивостей
вищеперераховані
рослини
володіють
антиоксидантним і консервуючим ефектами, що позитивно позначається на
характеристиках продукції яка виготовлена із застосуванням даних фітодобавок
[7]. У всіх дослідженнях підкреслюється перспективність даного напряму при
створенні продуктів здорового харчування на основі рибної сировини.
У сучасній харчовій промисловості намічена тенденція до зниження
кухонної солі в готових продуктах. Основним напрямом при цьому повинно стати
масове виробництво харчової солі зі зниженим вмістом натрію, в якій хлорид
натрію частково замінюється на солі калію і магнію [13]. Такі види солі, збагачені
корисними мінералами (наприклад, йодом), під різними торговими марками вже
випускаються вітчизняними і зарубіжними виробниками і достатньо популярні у
споживачів, особливо для людей з АГ.
Дані види профілактичної солі, збагачені есенціальними макро і
мікронутрієнтами, поступаючи в організм з солоними продуктами, зокрема
рибними пресервами, дозволяють оптимізувати баланс мінеральних речовин
(натрію, калію і магнію) в позаклітинних рідинах організму, покращують роботу
судин, серця і нирок, сприяють зниженню артеріального тиску і розвитку
гіпертонічної хвороби [15]. Додатковим ефектом стає компенсація дефіциту йоду
і інших мінеральних речовин, виявлена у більшості населення в Україні [11].
На підставі приведених вище матеріалів можна зробити висновок, що
розробка пресервів з кільки в олії з використанням при засолюванні компонентів
рослин з гіпотензивними властивостями і солі харчової профілактичної йодованої
з зниженим вмістом натрію дозволить створити продукт, що володіє ключовими
чинниками ефективної профілактики АГ. Це також дасть можливість отримати
стійкі при зберіганні натуральні рибні пресерви без хімічних консервантів з
високими органолептичними показниками, споживання яких буде дозволено
багатьом людям, у яких за медичними висновками є проблеми з ССЗ (гіпертоніки,
діабетики, для людей з ожирінням тощо).
8
Проте,
питання технології пресервів гіпотензивної спрямованості,
ефективність яких обумовлена збагаченням функціональними компонентами,
залишається маловивченим. При цьому важливе отримання продукції
пролонгованого терміну зберігання без хімічних консервантів.