Короткий опис(реферат):
З кінця ХХ початку ХХІ ст. з’явилася концепція
створення корисної їжі, що складається з певного набору амінокислот,
моносахаридів, жирних кислот, вітамінів, мінеральних речовин тощо, які
повинні забезпечувати нормальне зростання і розвиток організму людини, що
має
сприяти підвищенню працездатності, профілактиці захворювань і
продовженню життя. При цьому досить актуальним є поєднання рослинних і
тваринних інгредієнтів для збагачення кінцевої норми продукту компонентами.
У всьому світі існує задоволення потреби населення в продуктах харчування,
що містять білок, особливо тваринного походження. Це пов’язано з
скороченням доходів населення, зростанням цін на м’ясо і м’ясні продукти
тощо, звідси спеціалісти м’ясної галузі знаходяться в постійному пошуку
шляхів вирішення цієї проблеми, використовуючи глибшу переробку
природних ресурсів і розробку нових технологій отримання комбінованих
продуктів харчування.
Великий інтерес з наукової точки зору, представляє колаген що містить
сировину, але в харчовій промисловості використання його обмежене, у зв’язку
з поганою засвоюваністю і перетравлюваністю шлунково-кишковим трактом
людини. Найбільш перспективним і безпечним напрямом в області модифікації
колагену є біомодифікація з розщеплюванням ковалентних зв’язків, яка
підвищує його біологічну цінність і доступність дії травної системи ферментів
людини. Згідно теорії харчування сировину, що містить колаген можна вважати
баластними речовинами, які позитивно впливають на моторику шлунково
кишкового тракту і захищають організм від дії поганих чинників, що оточують
нас [12].
Для збагачення колагену найважливішими мінорними компонентами і
збалансованості амінокислотного складу актуальне створення функціональних
комплексів на його основі. Важливий інтерес для цього представляє
використання білків молока, які є повноцінними за амінокислотним складом.
Поєднання біологічно активних білків з урахуванням взаємного впливу їх
5
компонентів може забезпечувати створення високо ефективних препаратів для
продуктів дієтичного профілактичного харчування широкого спектру дії.
Застосування біологічно активних речовин молочної сировини дозволить
отримувати не тільки збалансовані за складом і харчовою цінністю м’ясні
вироби, але і надати їм ряд нових, корисних властивостей, характерних для
продуктів вказаних вище.
З активним розвитком птахопереробної галузі в країні досить актуальна
розробка харчових продуктів з даним видом сировини. Хороші смакові якості,
високе співвідношення маси м’яса і кісток, а також швидкого відтворення ‒ ці
достоїнства показали вищий рівень популярності птиці у всьому світі. М’ясо
птиці характеризується нижчим, ніж яловичина і свинина, вмістом жиру і
холестеролу. Воно багате білками, вітамінами і мінералами, м’ясо птиці
ідеально підходить для дитячого і дорослого харчування, будучи
низькокалорійним продуктом.
У зв’язку з вище викладеним, розробка технології продукту на основі
м’яса птиці з використанням багатофункціонального комплексу на основі
колагенового ферменталізату і біологічно активних речовин (БАР) є
актуальним напрямом.
Суть розробки, основні результати:
магістерської кваліфікаційної роботи було наукове обґрунтування
створення багатофункціонального комплексу на основі біомодифікованої
колагенвмісної сировини у поєднанні з інуліном і концентратом сироваткових
білків для використання в технології продуктів з м’яса птиці.
Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні
завдання: - Обґрунтування протеолітичних ферментних препаратів для протеолізу
колагенвмісної сировини, дослідження їх властивостей; - Обґрунтування вибору колагенвмісної сировини і розробка способу
отримання продуктів ферментативної обробки губ великої рогатої худоби
різного термічного стану; - Моделювання складу багатофункціональних комплексів на основі
6
продуктів ферментативної обробки з губ великої рогатої худоби, інуліну і
концентрату сироваткових білків, і відповідна оцінка їх хімічного складу
і функціонально-технологічних властивостей; - Розробка технології і рецептур продуктів на основі м’яса птиці з
раціональним співвідношенням компонентів багатофункціонального
комплексу, дослідження їх хімічного складу, біологічної цінності,
показників якості і безпеки;
Проведена глибока порівняльна оцінка гідролітичних процесів,
визначення кінетичної характеристики ферментних реакцій і спорідненості
вибраних ферментів в препаратах досліджених субстратів.
Встановлена закономірність перетворення білків тваринного походження
при ферментативній обробці, характер зміни їх функціонально-технологічних і
структурно-механічних властивостей, які дозволили обґрунтувати область
застосування вибраних ферментних препаратів при обробці колагену, що
містить продукти забою ‒ губи великої рогатої худоби різного термічного
стану.
Виявлено, що ферментативна обробка Протеазою охолодженої і
замороженої колагеновмісної сировини дозволяє отримати ферментолізат з
найбільшим ступенем деструкції колагену і мінімальними втратами білка, що
забезпечують високі значення функціонально-технологічних і структурно
механічних властивостей.
За
допомогою апарату математичного моделювання розроблений
багатофункціональний комплекс з оптимальним співвідношенням рецептурних
інгредієнтів
на
основі біомодифікованої, колагеновмісної сировини,
концентрату сироваткових білків і інуліну, забезпечуючи корисний симбіоз і
збереження біологічної активності вибраних інгредієнтів в процесі
технологічної обробки.
Опираючись на принципи харчової комбінаторики і сучасної
нутриціології, теоретично і експериментально обґрунтовані технології
полікомпонентних м’ясних продуктів з функціональними інгредієнтами.
7
Практична значущість роботи полягає у розроблений і експериментально
підтверджений спосіб модифікації субпродуктів великої рогатої худоби,
відпрацьовані режими і параметри модифікації.
Розроблені науково обґрунтовані склади багатофункціональних
комплексів на основі губ великої рогатої худоби ферментативної обробки,
концентрату сироваткових білків і інуліну.
Встановлена
економічна
ефективність
використання
багатофункціонального комплексу у технології м’ясних виробів ‒ 13,5 тис. грн.
на 1 тону готової продукції.
Для реалізації поставлених завдань кваліфікаційної магістерської роботи
застосовувалися загальноприйняті, спеціальні і інструментальні методи
досліджень:
фізико-хімічні,
функціонально-технологічні,
реологічні
властивості, гістологічні, мікробіологічні, органолептичні показники, а також
моделювання рецептури та статистична обробка даних.
Обробка
математичної
експериментальних
статистики.
даних
здійснювалася
методами
Повторюваність аналізів при виконанні
експериментальних досліджень 3-х кратна, кількість паралельних визначень –
2-3 кратне.