Короткий опис(реферат):
Розвиток промисловості по виробництву
безпечних продуктів харчування, як у всьому світі, так і в Україні є одним з
головних пріоритетних завдань держави. У зв’язку із зростанням населення
країни і інтенсивного збільшення споживання продуктів [1].
У зв’язку з підвищенням уваги споживачів до здорового харчування, в
виробництві технології повинні розглянути можливість адаптації до нових
продуктів, способам обробки їх для задоволення попиту клієнтів. Військова
агресія росії в Україну, всесвітня пандемія COVID-19 змінила поведінку,
звички харчування і спосіб життя людей. Досвід показав, що найголовніший
чинник здоров’я ‒ це сильний імунітет, який можна придбати завдяки
правильному харчуванню, отриманню необхідних елементарних речовин з
їжею. Тому нові наукові розробки і інновацій в харчовій промисловості для
стійкого розвитку економіки матимуть пріорітет.
Дослідження вчених по питанням впливу чинників на тривалість
життя показали, що 25% залежить від спадковості, останні 75% обумовлені
чинниками навколишнього середовища і випадковими подіями [3].
Харчування грає вирішальну роль в здоров’ї і благополуччі впродовж
всього життя, оскільки впливає на обмін речовин, метаболізм, в кінцевому
результаті на здоров’я людини. Іншими детермінантами, сприяючи
складному старінню, є генетична схильність екологічні, соціальні,
поведінкові чинники, фізична активність, культурне середовище, освіта,
релігійні переконання і ін. Моделювання харчування за рахунок енергії і
живильних речовин веде до збільшення тривалості життя і зниження ризку
вікових захворювань, є ключем до процесу здорового старіння [4].
Перед вченими стоїть реальне завдання запропонувати шляхи
досягнення людьми можливості дожити до 90-100 років. Керованими
чинниками є оптимальний спосіб життя, особливості правильного
харчування з урахуванням вікових змін і потреби старіючого організму,
збалансованість живильних речовин в продуктух харчування.
6
Першим завданням Державної програми розвитку охорони здоров’я
України на 2020-2025 роки є формування у населення прихильності до
здорового способу життя [5].
За даними countrymeters.info у 2023 році відсоток людей старших за 63
роки склав 7,3%, що в абсолютних цифрах означає 1 421 381 людини, серед
них чоловіків 485 958 і жінок 934 422. У Бюро національної статистики
уточнили, що показник очікуваної тривалості життя знижується другий рік
підряд. Раніше спостерігалася позитивна динаміка протягом 20 років.
Тривалість життя виросла з 64,5 років в 1999 році до 72,1 в 2019 році. Проте
за підсумками 2020 року вона склала - 71,2 року і 70,3 в 2021 році, ‒ заявили
у відомстві.
Передчасному старінню можуть сприяти фізіологічні зміни, спосіб
життя, фізична активність, соціальна взаємодія, шкідливі звички, сімейне
благополуччя і ін. Однією з головних причин, що впливають на процес
старіння, є харчування. Продукти не тільки забезпечують організм людини
енергією, будівельними речовинами у вигляді білків, жирів, вуглеводів, а
також вітамінів. Їжа ще здатна закисляти, або залужнювати організм.
Здорова дієта позитивно впливає на процес обміну речовин, стан органів
людини, вирівнює важливі біохімічні процеси, зберігає активність до
глибокої старості [4, 5].
Розробка продуктів для людей літнього і старшого віку є необхідним
соціальним завданням, і її рішення вплине на профілактику і збереження
здоров’я, емоційний стан, працездатності, в цілому на якість і тривалість
життя. Зміна характеру питання може впливати на темп і спрямованість
процесів старіння.
На думку теперішніх дієтологів, з харчуванням зв՚язані всі життєво
важливі функції в організмі людини. Це виражаєтся в зниженні розумового і
фізичного стану, імунітету, життєвої енергії, що сприяє передчасному
старінню і скороченню тривалості життя. Їх рекомендації направлені на
забезпечення організму повноцінним раціоном, в який входять всі необхідні
корисні речовини, продукти, збагачені амінокислотами, вітамінами, макро- і
7
мікроелементами, ненасиченими жирними кислотами, харчовими
волокнами [8].
Для освоєння і збільшення об՚ємів виробництва продуктів
профілактичного, дієтичного харчування і геродієтичних продуктів м’ясна і
молочна галузь мають великий потенціал. Раціональною вторинною
сировиною м’ясної і молочної промисловасті є резерви білкової сировини:
кров, плазма крові, коллагеутримання частини, казеінатин, білки підсирної і
сирної сиворотки, яєчні білки, субпродукти, що володіють, біологічною
цінністю, що дозволяють створити інноваційні продукти з збалансованим
амінокислотним і жирнокислотним, вітамінним і мінеральним складом,
енергетичної цінності, проявляє позитивну дію для споживачів
спеціалізованих груп населення.
В даний час асортимент продуктів для харчування людей похилого
віку обмежений, причому на виробництві освоєні розробки по молочним
продуктух і хлібобулочних виробах [5]. У зв’язку з цим, важливого
значення набуває розробка технології альтернативних, привабливих
продуктів, збагачених екологічними джерелами нутрієнтів на м’ясній основі
з метою задоволення потреб старіючого населення в живленні, розширення
асортименту індустрії харчування і раціональнішого використання ресурсів
м’ясної промисловості. Білково енергетича недостатність визиває
заклопотаність, що росте, у зв’язку із старінням населення і його
негативними наслідками для здоров’я. Тому розробка функціональних
м’ясних виробів для здорового старіння з додаванням компонентів, що
благотворно впливають на загальний стан здоров’я, є актуальним завданням
учених і фахівців галузі.
Частка продуктів геродієтичного харчування від числа всієї продукції
українського ринку складає не більше 5% [6], тоді як ринок продуктів,
призначених для харчування людей похилого віку, в Україні відсутній.
Існує достатньо наукових фактів про важливість і вплив харчування
для здорового старіння. Розроблені технології, дієти, харчові компоненти,
різні
аспекти
харчування
були рандомізовані контролюючими
8
дослідженнями в медичних центрах, установах вмісту самотніх людей
похилого віку і вплив на їх здоров’я. Вивчений хімічний склад, вплив нових
компонентів на якість кінцевої продукції, збалансованість і харчова цінність
геродієтичних продуктів.
Враховуючи вищевказані, цілі і завдання, сформульовані і реалізовані
в
рамках кваліфікаційної роботи, сприяють вирішенню завдань і
поліпшенню харчування людей не молодого і похилого віку, сприяючих
здоровму старінню.