Показати скорочений опис матеріалу
| dc.contributor.author | Вовчук, Олексій | |
| dc.date.accessioned | 2025-11-12T20:33:35Z | |
| dc.date.available | 2025-11-12T20:33:35Z | |
| dc.date.issued | 2023-12-05 | |
| dc.identifier.uri | http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1352 | |
| dc.description | Мета і завдання дослідження. Метою роботи є розробка науково обґрунтованої технології функціональних м'ясних продуктів з внесенням гідробіонтів і зернопродуктів для ліквідації йод-дефіцитних станів. У відповідність з поставленою метою визначені такі основні завдання: - провести моніторинг потенційних джерел біологічно активного йоду і його синергіст; - дослідити ФТВ гідробіонтів, пластівців пшеничного зародка, добавки з пророслої пшениці; - дослідити ФТВ модельних паштетних мас з внесенням гідробіонтів і зернопродуктів; - розробити технологічні параметри введення добавок в паштетні системи; - дослідити можливість часткової заміни в рецептурі тваринного жиру рослинною олією; - оптимізувати масову частку внесення рослинної олії в рецептурах паштетів з функціональними інгредієнтами; - визначити терміни зберігання розроблених паштетів функціонального призначення; - провести комплексне дослідження хімічного складу і біологічної цінності нових видів паштетів; - здійснити оцінку економічної ефективності виробництва печінкових паштетів функціонального призначення. Об'єкт дослідження - технологія виробництва печінкових паштетів з функціональними інгредієнтами. Предмет дослідження - функціонально-технологічні властивості, технологічні властивості добавок, модельних паштетних мас, показники якості і безпеки, хімічний склад і біологічна цінність розроблених рецептур нових видів печінкових паштетів з функціональними інгредієнтами для корекції йод-дефіцитних станів. Методи дослідження - загальноприйняті і спеціальні фізичні, хімічні, біохімічні, фізико-хімічні, мікробіологічні, технологічні, органолептичні, медико-біологічні, математичного моделювання та оптимізації, аналітичні з використанням сучасних пристроїв і комп'ютерних технологій. | uk_UA |
| dc.description.abstract | Розширення асортименту корисних для здоров'я населення продуктів є першочерговим завданням м'ясопереробної промисловості України. Перспективність таких розробок харчових продуктів обумовлена рядом причин. Виробництво «здорових» продуктів спричинено загальним погіршення екологічного стану. Також зміна харчування сьогодні полягає у вживанні «fast food» та рафінованих продуктів. Такий стиль харчування призводить до стійкого дефіциту необхідних нутрієнтів. Харчування населення України має дещо специфічні риси, які пов'язані з підвищеними обсягами вживання продуктів підвищеної калорійності. Висококалорійні продукти характеризуються високим вмістом жирів і вуглеводів. Такі продукти вживають особливо в маленьких містах та сільській місцевості. Більша частина території України належить до регіонів з вираженим йод-дефіцитом. Кількість населення, яка проживає в йоддефіцитних районах, становить понад 15 млн. Нестача йоду в раціонах харчування та навколишньому середовищі провокує розвиток цілого комплексу йод- дефіцитних захворювань, серед яких ендемічний зоб у дітей і дорослих, зниження інтелекту. Дефіцит йоду та нестача його в організмі йоду несе не тільки медичний, а також соціально-економічний аспект. Ці захворювання впливають на інтелектуальний, освітній і професійний потенціал суспільства. Дефіцит йоду у продуктах вирішують шляхом йодування солі в багатьох країнах світу. Але цей напрямок має ряд ряд істотних недоліків. В йодованої солі йод неорганічний, а тому здатний спровокувати йодіндуцірующій гіпертиреоз. Ситуація щодо йододефіциту ускладнена Чорнобильською катастрофою. В перші півроку після аварії значна частина території України була заражена радіоактивним йодом-131. Це зараження спричинило опромінення щитовидної залози у населення постраждалих регіонів Суттєво безпечнішим шляхом вирішення проблеми розвитку йод- дефіцитних захворювань може бути збагачення традиційних продуктів харчування масового споживання добавками з високим вмістом біологічно активного органічного йоду. Отже, створення нових видів м'ясних продуктів функціонального або лікувально-профілактичного призначення на основі комбінування або часткової заміни традиційної сировини добавками зі значним вмістом органічного йоду є актуальним завданням. Багатими джерелами органічного йоду є бурі морські водорості, такі як ламінарія, фукуса. Для досягнення ефективного впливу йоду раціонально використовувати також інші мікронутрієнти - синергисти. До них відносяться вітаміни групи В, які в достатній кількості містяться в пророслому зерні і пшеничному зародку. Отже, розробка нових видів м'ясних продуктів для корекції йод- дефіцитних станів у різних верств населення з використанням функціональних інгредієнтів є актуальним завданням. | uk_UA |
| dc.publisher | Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З.Ґжицького | uk_UA |
| dc.title | Розробка технології м’ясних паштетів з використанням рослинних компонентів | uk_UA |