Короткий опис(реферат):
Розширення асортименту корисних для здоров'я населення продуктів є
першочерговим завданням м'ясопереробної промисловості України.
Перспективність таких розробок харчових продуктів обумовлена рядом
причин. Виробництво «здорових» продуктів спричинено загальним
погіршення екологічного стану. Також зміна харчування сьогодні полягає у
вживанні «fast food» та рафінованих продуктів. Такий стиль харчування
призводить до стійкого дефіциту необхідних нутрієнтів. Харчування
населення України має дещо специфічні риси, які пов'язані з підвищеними
обсягами вживання продуктів підвищеної калорійності. Висококалорійні
продукти характеризуються високим вмістом жирів і вуглеводів. Такі
продукти вживають особливо в маленьких містах та сільській місцевості.
Більша частина території України належить до регіонів з вираженим
йод-дефіцитом. Кількість населення, яка проживає в йоддефіцитних районах,
становить понад 15 млн. Нестача йоду в раціонах харчування та
навколишньому середовищі провокує розвиток цілого комплексу йод-
дефіцитних захворювань, серед яких ендемічний зоб у дітей і дорослих,
зниження інтелекту. Дефіцит йоду та нестача його в організмі йоду несе не
тільки медичний, а також соціально-економічний аспект. Ці захворювання
впливають на інтелектуальний, освітній і професійний потенціал суспільства.
Дефіцит йоду у продуктах вирішують шляхом йодування солі в
багатьох країнах світу. Але цей напрямок має ряд ряд істотних недоліків. В
йодованої солі йод неорганічний, а тому здатний спровокувати
йодіндуцірующій гіпертиреоз.
Ситуація щодо йододефіциту ускладнена Чорнобильською
катастрофою. В перші півроку після аварії значна частина території України
була заражена радіоактивним йодом-131. Це зараження спричинило
опромінення щитовидної залози у населення постраждалих регіонів
Суттєво безпечнішим шляхом вирішення проблеми розвитку йод-
дефіцитних захворювань може бути збагачення традиційних продуктів
харчування масового споживання добавками з високим вмістом біологічно
активного органічного йоду. Отже, створення нових видів м'ясних продуктів
функціонального або лікувально-профілактичного призначення на основі
комбінування або часткової заміни традиційної сировини добавками зі
значним вмістом органічного йоду є актуальним завданням. Багатими
джерелами органічного йоду є бурі морські водорості, такі як ламінарія,
фукуса.
Для досягнення ефективного впливу йоду раціонально
використовувати також інші мікронутрієнти - синергисти. До них
відносяться вітаміни групи В, які в достатній кількості містяться в
пророслому зерні і пшеничному зародку.
Отже, розробка нових видів м'ясних продуктів для корекції йод-
дефіцитних станів у різних верств населення з використанням
функціональних інгредієнтів є актуальним завданням.
Суть розробки, основні результати:
Мета і завдання дослідження. Метою роботи є розробка науково
обґрунтованої технології функціональних м'ясних продуктів з внесенням
гідробіонтів і зернопродуктів для ліквідації йод-дефіцитних станів.
У відповідність з поставленою метою визначені такі основні завдання:
- провести моніторинг потенційних джерел біологічно активного йоду і його
синергіст;
- дослідити ФТВ гідробіонтів, пластівців пшеничного зародка, добавки з
пророслої пшениці;
- дослідити ФТВ модельних паштетних мас з внесенням гідробіонтів і
зернопродуктів;
- розробити технологічні параметри введення добавок в паштетні системи;
- дослідити можливість часткової заміни в рецептурі тваринного жиру
рослинною олією;
- оптимізувати масову частку внесення рослинної олії в рецептурах паштетів
з функціональними інгредієнтами;
- визначити терміни зберігання розроблених паштетів функціонального
призначення;
- провести комплексне дослідження хімічного складу і біологічної цінності
нових видів паштетів;
- здійснити оцінку економічної ефективності виробництва печінкових
паштетів функціонального призначення.
Об'єкт дослідження - технологія виробництва печінкових паштетів з
функціональними інгредієнтами.
Предмет дослідження - функціонально-технологічні властивості,
технологічні властивості добавок, модельних паштетних мас, показники
якості і безпеки, хімічний склад і біологічна цінність розроблених рецептур
нових видів печінкових паштетів з функціональними інгредієнтами для
корекції йод-дефіцитних станів.
Методи дослідження - загальноприйняті і спеціальні фізичні, хімічні,
біохімічні, фізико-хімічні, мікробіологічні, технологічні, органолептичні,
медико-біологічні, математичного моделювання та оптимізації, аналітичні з
використанням сучасних пристроїв і комп'ютерних технологій.