Короткий опис(реферат):
Життєдіяльність людини суттєво залежить від харчування.
Вагомий відсоток «хвороб цивілізації», пов'язаний з незбалансованим
харчуванням. Через це виникає багато захворювань сучасності, які
призвели до скорочення тривалості життя. До таких хвороб належать
серцево-судинні захворювання. Хвороби серця і системи кровообігу
сьогодні є на першому місці серед причин смертності. Дані ВООЗ мають
статистику щодо причиною смертності майже в 90% випадках є
мозковий інсульт
Збалансоване та повноцінне харчування є вагомим чинником
підтримки повної життєдіяльності здорового організму та стримування
розвитку хронічних захворювань. Збалансоване харчування це складова
комплексу терапевтичних засобів при різних патологічних станах.
Важливе значення у лікуванні та профілактиці серцево-судинних
захворювань та ризиків їх виникнення приділяють спеціальним
продуктам харчування. Серед таких харчових продуктів особливої уваги
надають дієтичним, зокрема лікувально-профілактичним та
функціональним продуктам.
Правильний підхід до харчування у поєднанні з стабільною вагою
тіла сприяють зменшенню ризиків виникнення інфаркту міокарда майже
на 50%. Дотримання дієтичної поведінки харчування сприяє зниженню
артеріального тиску в межах 5-6 мм рт.ст.. При певних дієтичних
раціонах зменшення ризику інсульту може бути на 40% , а смерть від
серцево-судинних захворювань скорочується на 15% .
Тому корегування структури харчування вітамінами та
мікронутрієнтами є шляхом створення сучасних функціональних
продуктів.
Термін «функціональний харчовий продукт» запропонували
японські спеціалісти нутриціологи в 80-х роках. При виробництві таких
продуктів передбачають технологічна обробка із застосуванням
компонентів які забезпечують біологічну, харчову та фізіологічну дію.
Функціональні продукти широко розповсюджені у розвинених
країнах світу. Розробка та виробництво продуктів функціонального
призначення є актуальним питанням сьогодення. Європейські країни
випускають до 20% функціональних продуктів від загального об'єму.
Розширення асортименту нових видів продукції здійснюють завдяки
розробці таких продуктів.
Увага до функціональних продуктів в нашій країні поступово
зростає. Для лікування і профілактики серцево-судинних захворювань
асортимент продуктів не є достатнім. Багато уваги приділяють
препаратам фармакологічної дії, БАДам, які переважно є імпортними
продуктами. Враховуючи такі аспекти здорового харчування створення
нових продуктів лікувально-профілактичної є перспективним напрямком
харчової промисловості. Продукти на м’ясній основі можуть
ефективними з точки зору функціональних.
Функціональні продукти повинні стати традиційними, бути
гармонійними у культурі харчування. За таких підходів їх виробництво
стане притаманним у кожній з галузей харчової промисловості.
Сьогоднішній ринок м’ясних продуктів представлений дуже
широким асортиментом. Найбільший сегмент м’ясних виробів це
ковбасні вироби різного виду, серед яких варені, варено-копчені,
напівкопчені, сиров'ялені. Починаючи з 2010 року стрімкого розвитку
набув ринок напівфабрикатів, а саме маринованих, м’ясо-рослинних,
охолоджених та заморожених. Щороку ми спостерігаємо тенденцію щодо
розширення асортименту м’ясних напівфабрикатів.
Посіченіі напівфабрикати займають вагоме місце у цьому
сегментів. Такі вироби готові до споживання одразу є після термічної
обробки. За посічені напівфабрикати можна сказати що ці вироби з
«упаковки у піч» приваблюють споживача легкістю приготування.
«Здорові» продукти можна назвати сучасним трендом. Впровадження у
виробництва продукції лікувальним та профілактичним ухилом
розповсюджені тенденції сучасних підприємств.
Особливого значення набуває розробка рецептур і технологій
нових комбінованих м'ясних продуктів з високою біологічною цінністю
на основі поєднання м'ясної сировини з білками тваринного і рослинного
походження. Розробка та дослідження технології посічених
напівфабрикатів функціонального призначення перспективний напрям
щодо розвитку в харчовій промисловості.
Враховуючи сказане вище, метою нашої роботи є пропозиція
впровадження технології посічених м’ясних напівфабрикатів і
застосуванням у їх рецептурі біологічно-активних речовин. При
проведенні досліджень доцільно врахувати медико-біологічні
рекомендації складу, безпечності м'ясних продуктів лікувально-
профілактичного призначення. Розроблені продукти повинні мати
направлену дію на запобігання серцево-судинних патології.
Суть розробки, основні результати:
Завданням нашої роботи є :
- обґрунтувати види БАД для лікувально-профілактичного продукту;
- запропонувати кількість використання БАД для м'ясного продукту;
- вивчити вплив БАДів на технологічні властивості напівфабрикатів,
- дослідити функціональні та органолептичні характеристики
розроблених напівфабрикатів.