Короткий опис(реферат):
У сучасному бджільництві важливо отримувати безпечні екологічні продукти, стимулювати розмноження та підвищувати стійкість бджіл до різних захворювань, а також захищати їх від несприятливих умов навколишнього середовища.
У зв'язку з цим в останні роки спостерігається тенденція до використання в бджільництві біологічно активних препаратів та засобів захисту природного походження. Вони можуть допомогти уникнути багатьох побічних ефектів,
оскільки механізми їхньої біологічної дії суттєво відрізняються від синтетичних та базуються
на фізіологічній активації захисних реакцій організму. Метою дослідження було
визначити біологічну активність імунобіотичного штаму Lactobacillus casei IMV B-7280 у медоносних
бджіл та її вплив на тривалість їхнього життя та вміст певних мінеральних елементів у тканинах
організму. Дослідження проводилося на медоносних бджолах карпатської породи, по 25–45 особин у кожній групі, сформованих у садах з трьох бджолиних сімей пасіки-віварію Інституту біології тварин НААН України. Для визначення впливу імунобіотика було сформовано контрольну (І) та три експериментальні (ІІ, ІІІ, IV) групи. Бджіл експериментальних груп годували цукровим сиропом разом зі штамом імунобіотика в різних концентраціях. Харчування бджіл контрольної та експериментальної груп забезпечувалося за аналогічних умов лабораторного термостата з мікровентиляцією при температурі 30,0°C та відносній вологості 74–76% протягом 12 днів дослідження.
Встановлено коригувальний вплив імунобіотика на вміст Fe, Zn, Co, Cu, Cd, Pb у тканинах бджіл та їх життєздатність залежно від використаної концентрації. За умов додавання імунобіотичного штаму до цукрового сиропу в концентрації від 1x105 до 1x109 клітин/мл спостерігалося збільшення вмісту кобальту на тлі зниження вмісту кадмію та свинцю у зразках тканин бджіл дослідних груп порівняно з контролем. Найкраща динаміка кількості живих бджіл у садах спостерігалася під дією високої концентрації імунобіотичного штаму, зі збереженням 100% живих бджіл протягом перших 8 днів використання імунобіотика.
Використання імунобіотичного штаму Lactobacillus casei IMV B-7280 з цукровим сиропом для підгодівлі бджіл забезпечує стимуляцію їхньої життєздатності, розвитку бджолиних сімей, підвищує резистентність організму та оптимізує вміст певних мінеральних елементів у тканинах. Обґрунтовано доцільність подальших досліджень біологічної активності та безпеки імунобіотика в різних експериментальних моделях з використанням медоносних бджіл.