Короткий опис(реферат):
Аналіз наукової інформації і накопичених статистичних даних
дають підстави вважати, що в даний час виробництво
швидкозаморожених продуктів є одним з перспективних напрямів
розвитку промислової переробки м'ясної сировини.
Відповідно прогнозу на початок ХХІ сторіччя серед продуктів,
споживаних населенням, пріоритетні позиції займуть швидкозаморожені
напівфабрикати і готові блюда. В даний час в багатьох країнах
простежуються чіткі тенденції постійного нарощування темпів
великомасштабного їх виробництва, при цьому значну питому вагу
займають напівфабрикати.
Не дивлячись на соціально-економічну значущість проблеми,
темпи розвитку виробництва швидкозаморожених продуктів не
відповідають поставленим завданням. В зв'язку з цим очевидна висока
актуальність досліджень і практичних розробок, спрямованих на
створення нових і вдосконалення існуючих технологій і технічних засобів
їх виробництва.
Рентабельність
промислового
виробництва
швидкозаморжених продуктів визначається раціональним використанням
сировинних ресурсів та зокрема білкових, скороченням трудових і
енергетичних витрат, забезпеченням населення високоякісними
продуктами харчування, зручністю їх використання в домашніх умовах, в
дитячих установах, школах, лікарнях, пониженням забруднення
навколишнього середовища.
Слід також враховувати, що в умовах ринкової економіки
промислове виробництво швидкозаморожених продуктів полегшує
вирішення завдань державного і споживчого контролю якості продукції,
що реалізовується через систему торгівлі і громадського харчування.
Одним з важливих чинників поліпшення структури споживання
3
м'ясних продуктів є питання, пов'язані з введенням в рецептури різних
напівфабрикатів білкових препаратів рослинного походження.
Найбільше розповсюдження у виробництві комбінованих
продуктів фаршів в США, Канаді, Японії і інших країнах отримали білки
сої.
Суть розробки, основні результати:
Одним з перспективних напрямів м'ясопереробній промисловості є
збільшення об'єму виробництва швидкозаморожених м'ясопродуктів.
Швидкий розвиток споживання швидкозаморожених продуктів
зв'язаний, в першу чергу, з наступними тенденціями, що намітилися в
останнє десятиліття, в харчуванні: споживання харчових продуктів,
корисних для здоров'я, дешевих, але високоякісних, смачних, а також
приготування яких вимагає мінімальних витрат часу.
Всім цим напрямам в харчуванні як не можна краще відповідає
виробництво швидкозаморожених продуктів. Швидке заморожування
запобігає усиханню продуктів, значно зменшує втрати соку при
розморожуванні. Харчові швидкозаморожені продукти в упаковці і без
неї зберігають природну свіжість і натуральний аромат. Швидке
заморожування м'яса, напівфабрикатів і готових страв дозволяє не тільки
зберегти первинну якість, але і забезпечити високу ефективність
виробництва за рахунок економії сировини, енергоресурсів, тари,
пакувальних матеріалів і витрат праці порівняно з іншими методами
консервації [1,2].
Згідно прогнозу вчених найближче десятиліття очікуються помітні
зміни
в
асортименті
швидкозаморожених
продуктів
[3].
Розширюватиметься виробництво дешевших заморожених страв і
напівфабрикатів, що не вимагають при приготуванні великих затрат
праці. Намічається випуск дієтичних заморожених продуктів для людей
літнього
віку
і
дітей.
Очікується
розширення асортименту
напівфабрикатів і готових страв з використанням рослинної сировини.
5
Серйозна увага приділятиметься виробництву національних страв, які
мають підвищений попит населення, а також продуктам з м'яса птиці[4].
Велике значення набуває також в даний час проблема концентрації
виробництва. Ученими було встановлено, що найбільш рентабельними
підприємствами, які виготовляють швидкозаморожені продукти і
напівфабрикати, є заводи, що випускають 7-9 тонн в зміну.
Значне зростання виробництва швидкозаморожених продуктів
пов'язане з досягненнями в області технології заморожування.
Заморожування - найбільш поширений і ефективний метод
тривалого зберігання м'яса і м'ясопродуктів. Проте при цьому способі
консервації не виключена можливість розвитку змін, що приводять до
погіршення якісних показників.