Короткий опис(реферат):
Продовольча безпека - це стан економіки, при
якому держава здатна забезпечити фізичну і економічну доступність населенню
якісних продовольчих товарів, які б задовільняли фізіологічні норми
споживання і демографічного зростання. Згідно визначенню, продовольча
безпека тісно пов’язана з економічною безпекою, тобто із станом національної
економіки України [2]. У рішенні цієї проблеми роль птахівництва, як галузі
тваринництва, особливо велика, оскільки птахівництво проводить два
повноцінних збалансованих протеїнових продукти для харчування людини ‒
яйце і м’ясо птиці [3].
Експорт продовольчих товарів в країну помітно поступається імпорту. В
цілях забезпечення продовольчої безпеки України розвиток тваринництва з
нарощуванню потенціалу імпорту заміщення економіки України, тобто для
вирішення проблем продовольчої безпеки країни достатньо резерву для
заміщення імпорту продовольства. Не дивлячись на пріоритетну державну
підтримку тваринництва і птахівництва державою, Україна залишається
імпортозалежною щодо м’яса і мʼясних продуктів.
Птахівництво є найбільш динамічною галуззю сільського господарства в
Україні, питома вага виробництва м’яса птиці складає 65 % від загального
виробництва. М’ясо птиці і продукти його переробки повинні бути безпечними
і придатними для споживання людиною, а їх якість повинна відповідати
вимогам допустимого вмісту хімічних, біологічних речовин і їх сполук,
мікроорганізмів і інших біологічних організмів, що представляють небезпеку
для здоров’я людини і майбутніх поколінь [4].
Ефективні національні системи контролю за харчовими продуктами
необхідними не тільки для підтримки безпеки харчових продуктів, але, і щоб
захистити внутрішніх споживачів, і для забезпечення безпеки і якості
експортованих і імпортованих Продуктів харчування (ФАО/ВООЗ). Із
зростанням захворювань харчового походження і погроз безпеці продуктів
птахівництва уряд розробляє строгіші і ретельніші системи контролю безпеки
харчових продуктів.
5
Для виробництва м’яса птиці одним з основних завдань є забезпечення
якості і безпеки сировини методом ефективної обробки і захисту
сільськогосподарської птиці від мікробіологічних і інфекційних захворювань.
Згідно офіційних висновків, в даний час підприємства приймають міри по
недопущенню розповсюдження захворювання поголів’я птиці. Для цього
проводяться додаткові дезінфекційні роботи для запобігання розповсюдженню
вірусу і вимушеної утилізації всього поголів’я курчат і курей несучок.
При впровадженні вимог до належної виробничої практики різні види
обробки, в т.ч. радіаційна технологія опромінювання харчових продуктів є
безпечною і ефективною.
Пакувальні системи продукції призначені не тільки для пакування, але і
для зберігання. Як правило, у харчовій галузі пакувальні системи - один з видів
захисту від зростання мікроорганізмів.
Використання пакувальних систем, підданих бактеріостатичній обробці, є
ефективною технологією безпеки зберігання Продуктів, що визначає
значущість застосування різних упаковок для м’яса птиці, а також вивчити
потенційну роль опромінювання, яка впливає на якість сировини.
Питаннями забезпечення безпеки і якості, проблемами обробки м’яса і
м’ясних Продуктів займається багато учених в наший країні і за кордоном,
Вивчення можливості застосування обробки за допомогою різних видів
випромінювань для збільшення термінів зберігання харчових продуктів, а
також забезпечення якості і безпеки м’яса птиці є досить актуальним для науки
і практики.
Суть розробки, основні результати:
Мета кваліфікаційної роботи: науково-практичне обґрунтування впливу
УФ-випромінювання сучасними бактерицидними амальгамними лампами на
показники якості і забезпечення безпеки м’яса курчат-бройлерів.
Для досягнення поставленої мети в роботі необхідне було вирішити
наступні завдання:
визначення впливу оптимальних параметрів УФ-випромінювання
для обробки повітрям середовища утримання птиці і зберігання м’яса курчат-
бройлерів на збільшення термінів зберігання;
6
теоретичне обґрунтування і еекспериментальне підтвердження
впливу режимів УФ-випромінювання при різних температурних режимах на
комплекс якісних показників м’яса курчат-бройлерів при їх зберіганні;
виявлення недопустимих ризиків, встановлення критичних меж в
технологічних процесах виробництва м’яса курчат-бройлерів;
вплив оптимальних варіантів впливи УФ-випромінювання на різні
пакувальні матеріали для збереження свіжості і тривалого терміну зберігання;
вплив оптимальних варіантів УФ-випромінювання на сенсорні
показники з різними видами пакувальних матеріалів при зберіганні м’яса
курчат-бройлерів.
Предмет і обʼєкт дослідження.
Обʼєктом дослідження є приміщення для передзабійного утримання
птиці, курчата-бройлерів віком від 4-х до 8-и тижнів, м’ясо курчат-бройлерів до
і після обробки УФ-випромінюванням, функціонуюча система якості і безпеки
виробництва м’яса птиці в Україні.
Практична значущість роботи:
розроблено, запропоновано вимоги щодо забезпечення якості і безпеки
охолодженого м’яса курчат-бройлерів за допомогою УФ-обробки повітрям
серед перед забійного вмісту птиці і при зберіганні при різних температурних
режимах і в різних видах упаковок;
розроблено
методику
обробки
м’яса
курчат-бройлерів
УФ
випромінюванням і радіаційною обробкою з використанням електронних
пусків для зниження мікробіологічного обсіменіння і збільшення термінів
безпечного зберігання охолодженого м’яса;
розглянуто оптимальні варіанти застосування пакувальних матеріалів для
збереження свіжості і тривалого безпечного терміну зберігання,
Структура роботи. Кваліфікаційна робота складається огляду науково
технічної і патентної літератури, методики експериментальних досліджень,
обговорення результатів, висновків, списку використаних джерел, що
включають 35 найменування, 12 таблиць, 26 малюнків і додатків. Робота
викладена на 77 сторінках.